Pocetna » Ljubav i Sex


Kako najbezbolnije prekinuti vezu?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 931
Dodao/la: Pegaz
datum: 2012-11-14


Dugo ste ili kratko u vezi koju svakako želite prekinuti. No postoji problem. Kako to učiniti?

Kako ne povrijediti drugu osobu? Kako uopšte započeti? Danas mnogi parovi prekidaju veze žestokim raspravama, te je najveći postotak prekida onaj koji završi svađom. Možda je to najlakši način, čini se. No kako prekinuti iz čistog mira?

Bez obzira na dužinu veze u kojoj se nalazite, shvatili ste da on nije za vas ili vam ništa ne odgovara u vezi s njim ili samoj vezi. Ne očajavajte, za sve postoji rješenje.

Vi

Vi ste oni koji žele prekinuti. Zapitajte se da li to zaista želite i jeste li sigurni da je prekid jedini izlaz iz situacije u kojoj se nalazite. Pripazite da ne donosite brzoplete odluke. Poslije svađe najčešće smo ljuti, te naš mozak ne funkcionira na smireni način i u žaru ljutnje, potpuno nam je

svejedno za budućnost veze.

Duboko udahnite te budite sigurni da je kraj veze ono što nije proizašlo iz trenutne ljutnje, svađe ili nečeg sličnog.

Razgovor

Da, razgovor pomaže. No ne i peti, i šesti. Ukoliko ste se zaista potrudili da promijenite stvari koje vam izričito smetaju u vezi, te se vaš partner i dalje ponaša kao da niste ništa rekli, na vama je da obavite još jedan, no ovaj put zadnji razgovor o vama s njim.

Objasnite mu da je kraj, te da je možda najbolje da se neko vrijeme udaljite jedno od drugog.

Prijetnje

Ne bojte se. Ukoliko vam partner započne s prijetnjama da ne može bez vas, te vam govori kako će ubiti sebe ili vašeg budućeg partnera ukoliko ga budete imali, ne obazirite se. Dotični sigurno neće učiniti što govori, a vi mu dodatno objasnite kako isti postupak neće vratiti vas, vašu vezu, niti išta drugo, već će vas samo udaljiti.

Potpuno je kukavički potez ucjenjivati nekoga samoubojstvom. Žene najčešće ostaju u vezama koje ih guše zbog ovakvih prijetnji, misleći da će dotični to doista i učiniti te ga ne žele imati na duši. Zapamtite da, što god da on kaže, to više nije vaš problem.

Niste ga vi ubili, već je sam to isplanirao. Ukoliko on nema dovoljno samopouzdanja i karaktera da bi nastavio život bez vas, te vas ucjenjuje s ovakvim stvarima, budite sretni da ćete se riješiti takve osobe.

Nova ljubav

Ukoliko ste pronašli osobu za koju smatrate da vam odgovara više nego vaš sadašnji, u ovom trenutku ipak nije pametno iznijeti ime i prezime dotičnog, i razloge zbog kojih je bolji. Radije se držite argumenata koji vas ionako smetaju u vezi i kvaliteta za koje ste sigurni da vaš bivši odabranik neće posjedovati ili bar ne u tolikoj količini koliko ih vaš budući ima.

Objasnite mu da on nije ono što vi tražite i svakako recite da vam je žao. To što ste već našli osobu za koju mislite da će vam više odgovarati, on ne mora znati. Kažete li mu, budite spremni na njegovo napuhano prepričavanje priče zbog povrijeđenosti, te je vrlo lako da dođete na loš glas.

Naime, povrijeđeni ljudi kadri su raditi više problema no što su svjesni, te je neke stvari ipak najbolje zadržati za sebe dok se ne smiri situacija, ako ne zbog svoje, barem zbog zaštite druge osobe.

Suze, obećanja i lažne nade

Imajte na umu činjenicu da će vas vjerojatno jedno te isto pitanje pitati više puta,a to je ''zašto''. Ukoliko situacija postane dirljiva, ne dajte se smesti. Vi ste to čvrsto odlučili prije nego što je došlo do razgovora.

Bez obzira na njegove izjave ljubavi, obećanja da će se popraviti ili molbi za još jednom prilikom odnosno šansom morate ostati čvrsti. Mi žene smo slabe na suze, osjećaje i nježnost, te je vrlo lako da popustimo u trenutku njegove žalosti.

Ostanite pri svom naumu jer jedna stvar je jasna – već ste o tome razgovarali, a on se neće promijeniti.

Kada on nije kriv

Loše vam je čim se sjetite da mu morate reći. On je tako drag, miran, jednostavan, voli vas, ali vi njega ne. Vi tražite nešto drugo, a želite svakako prekinuti vezu u kojoj naizgled sve štima kako treba.

Nemojte oklijevati. Vezu u kojoj ljubav nije obostrana bolje prekinuti nego povrijediti partnera, a sebe mučiti lažnim nadama. Sjednite i objasnite partneru da on nije ništa kriv i da to jednostavno nije to. Ponudite prijateljstvo, no budite spremni na odbijanje.

Šta reći?

Pokušajte ostati smireni jer ne znate kako će sadašnji reagirati na vašu odluku. Iznesite sve činjenice i ostanite iskreni. Budite spremni na suze, zbunjenost i mnoštvo pitanja od strane vašeg, sad već bivšeg, partnera. Također, imajte na umu činjenicu da će vas vjerojatno jedno te isto pitanje pitati više puta, a to je: ''Zašto?''.

Recite mu razloge koje ste mu već rekli ili niste, te objasnite što ste vi očekivali u vezi, a niste dobili. Doduše, nemojte biti potpuno prazni i saslušajte što i partner ima za reći. Ne nađete li nikakav kompromis, svakako je vrijeme za udaljavanje.

Ali ako partner kaže da može ponuditi ono što tražite, u redu je dati mu priliku da se iskaže. Ukoliko doista nemate nikakav razlog za prekid, no neobjašnjivo želite prekinuti vezu u kojoj se nalazite, recite mu da ne dijelite zajedničke interese s njim, te da ne želite ostati u vezi koja vas guši.

Nasrtanje

Vrlo lako se može dogoditi da partner nije spreman prihvatiti činjenicu da je ostavljen te vas ugnjetavati jednim te istim pitanjima, žalopojkama i jednostavno ne želi otići od vas/vašeg stana/kafića/restorana, te radi drame gdje ne bi trebao.

Sasvim je u redu da pustite dan, dva kako bi partner prihvatio prekid veze, no ako vas nastavi ugnjetavati, pratiti, zvati ili prijetiti, svakako ga upozorite. Ukoliko nastavi, nemojte se ustručavati tražiti pomoć stručnih osoba, pa i policije.

Vi ste se odlučili za novi život, a trebao bi i on. Objasnili ste mu da više nije dio vas, vašeg stana ili vaše te da nema što tražiti tamo, i da ga vi ne želite u svom privatnom krugu. Nastavi li, ne morate to trpjeti, jasno je što trebate učiniti.