Pocetna » Ljubav i Sex


Kakva ženska lica su najprivlačnija muškarcima?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1154
Dodao/la: Gale
datum: 2014-05-03


Mislite da su supermodeli sa slatkim, ženstvenim licima najlepše žene na svetu? Ne uvek. Naime, nova studija došla je do zaista zanimljivog zaključka, a rezultati pokazuju kako određene crte lepote nisu uvek najprivlačnije.

Studija u kojoj je učestvovalo dve hiljade muškaraca iz 28 zemalja otkrila je kako se određene određene crte razlikuju od zemlje do zemlje.

Tako biolozi sa Univerziteta Turku u Finskoj tvrde kako muškarce u razvijenim zemljama više privlače žene ženstvenog oblika lica koje krase nežnije i mekše crte. Međutim, u slabije razvijenim zemljama, čiji status se određuje u odnosu na blagostanje zemlje, prosečni životni vek, stopu smrtnosti majki i dojenčadi i sličnim faktorima, muškarci preferiraju sasvim drugačijim tip žena.

Tako rezultati pokazuju kako u slabije razvijenim zemljama s lošijim standardom muškarce više privlače žene s 'muškobanjastim' licem, odnosno s jačim i izraženijim crtama lica.

Iako pravi razlog ovih drugačijih sklonosti muškaraca nije jasan, naučnici smatraju kako to vuče korene u evoluciji. Kako navodi vođa istraživanja Ursula Marcinkovska, muškarci u težim uslovima života u potrazi su za jačim, manje ženstvenim ženama, jer se ženstvene žene često percipiraju kao manje socijalno dominantne, piše Yahoo Shine.

Ursula Marcinkovska i njen tim želeli su da saznaju kako se menjaju standardi lepote s obzirom na okruženje, nakon što su pročitali nedavno istraživanje koje je pokazalo kako žene u slabije razvijenim zemljama preferiraju izrazito muževne muškarce jer obeležja poput jake vilice i obrva signaliziraju dobre gene.

S obzirom na te rezultate, naučnici su u najnovijem istraživanju očekivali kako će muškarce u siromašnijim zemljama više privlačiti ženstvenije žene, međutim, rezultati su ih iznenadili.

Tako brojke pokazuju kako muškarce iz Nepala najmanje privlače žene nežnih crta lica, a nakon njih na listi se nalaze Nigerijci i Kolumbijci. S druge strane, američke, japanske i australijske muškarce najviše privlače izrazito ženstvene žene.


IZVOR