Pocetna » Film


Kevin Spejsi: Televizija je zasenila film




  Ocenite članak: 0
pregleda: 833
Dodao/la: Gale
datum: 2013-08-23

Slike iz Kevin Spejsi: Televizija je zasenila film Slike iz Kevin Spejsi: Televizija je zasenila film


Televizija je ušla u "treće zlatno doba" sa veoma kvalitetim dramskim serijama poput "Ljudi sa Menhetna", "Igre prestola", "Domovine" i "Breaking Bad", rekao je oskarovac Kevin Spejsi 22. avgusta na televizjskom festivalu u Edinburgu.



Spejsi je tako bio prvi glumac-govornik u 38 godina dugoj istoriji Maktagart festivala u Edinburgu. Glumac, koji je karijeru počeo u pozorištu pre nego što je osvojio Oskara za uloge u filmovima "Dežurni krivci" i "Američka lepota", rekao je da je televizija kao medij postala umetnička forma, a kada je reč o karakternim ulogama, mali ekrani zasenili su film.

Treći talas uspeha usledio je posle proboja televizijskog programa pedesetih i vrhunca osamdesetih godina prošlog veka, sa serijama poput "Hill Street Blues", rekao je Spejsi. On je upozorio na opasnost neverovatno brzog tehnološkog napretka koji bi tvorce TV programa mogao da ostavi u zaostatku.

"Naš izazov je da održimo u životu plamen ovog revolucionarnog programa tako što ćemo pronalaziti, negovati, ohrabrivati, izazivati nove talente, dati im dom i autonomiju koju zaslužuju", rekao je on publici koju su činili direktori TV mreža.



Spejsi i sam igra u američkom rimejku BBC-jevog političkog trilera "House od Cards" (Kuća od karata) koji je početkom godine počeo da se prikazuje preko Netfliksa, plaćenog sajta sa serijama, igricama i filmovima.

On je kritikovao opsednutost američkih televizija pilot epizodama jer zbog toga scenaristi moraju da postave sve likove, "bace udicu" i privuku publiku u svega 45 minuta.

Glumac, koji je umetnički direktor Old Vik teatra, pohvalio je kao kontrast toj praksi HBO i AMC koji su svetu dali "Porodicu Soprano", "Ljude sa Mehnetna" i "Breaking Bad".

Spejsi je rekao da su američke televizijske mreže tražile pilot i za njegovu seriju (koju je producirao sa Dejvidom Finčerom) te da se zbog toga odlučio za Netfliks.


IZVOR