Pocetna » Zanimljivosti


Кина и Филипини уводе забрану риболова у спорним водама




  Ocenite članak: 0
pregleda: 785
Dodao/la: King_of_Kings
datum: 2012-05-14


ПЕКИНГ- Кина и Филипини ће увести сезонску забрану риболова у Јужном кинеском мору, где су њихови бродови ангажовани већ месец дана у напетој пат позицији у спорним водама над којима обе земље тврде да имају суверенитет.

Кинеска забрана, која почиње у среду, има за циљ да сачува ресурсе и спречи прекомерно ловљење рибе. Званична агенција Синхуа је пренела саопштење бироа за риболов у Јужном кинеском мору у коме се каже да се забрана односи и на воде око Хуангјан острва, које Манила назива Панатаг, а на западу Скарбороу плићаци. Филипини су прво данас објавили да не признају кинеску забрану и најавили да ће наставити с риболовом у својим територијалним водама.

Филипински министар иностраних послова Алберт дел Росарио је касније, међутим, рекао да је председник Бенињо Акуино одлучио да и Манила треба да уведе своју забрану риболова у тим водама ради очувања рибе. Детаљи ће бити објављени наредних дана. Кинеско увођење забране раније је изазвало напетост са Вијетнамом. Патролни и бродови обалске страже Кине и Филипина налазе се једни наспрам других у Скарборо плићацима, од 10. априла када су филипински војни бродови покушали да ухапсе кинеске рибаре због наводног криволова.

Њима су у помоћ притекли кинески паролни чамци који се од тада налазе у том региону око 230 километара удаљеним од главног филипинског острва Лузон. У насталој пат позицији, обе стране присуством својих бродова настоје да покажу да је та област плићака са каменим хридима под њиховим суверенитетом. Кина тврди да је њено практично цело Јужно кинеско море, где се верује да постоје огромна налазишта нафте и гаса. Филипини с друге стране кажу да је плићак у оквиру њихове ексклузивне економске зоне. Брунеј, Вијетнам и Малезија такође претендују на делове тог мора и острвља, што већ деценијама те воде чини једним од жаришта могућих војних сукобљавања.

Кина је иначе обуставила туристичке посете својих грађана Филипинима, а власти из Маниле кажу данас да су царинске власти Кине зауставиле увоз воћа с Филипина због његове наводне заражености.