Pocetna » Zanimljivosti


Kinezi spajaju svet brzom železnicom




  Ocenite članak: 0
pregleda: 653
Dodao/la: Gale
datum: 2014-05-11

Slike iz Kinezi spajaju svet brzom železnicom Slike iz Kinezi spajaju svet brzom železnicom


Brzim prugama za nekoliko dana oko sveta! Kinezi nameravaju da izgrade brzu železnicu od Njujorka do Pekinga u dužini od 13.000 kilometara. To je samo jedna od planiranih železničkih „superruta“.

Putovanje sa jednog kraja sveta na drugi trajalo bi dva dana, a voz bi se kretao brzinom od 350 kilometara na čas. Reč je o pruzi koja bi išla iz Kine kroz Rusiju, preko Beringovog moreuza do SAD, prenosi Tanjug.



Nova železnička ruta bi uključivala izgradnju najdužeg podvodnog tunela kojim bi se spojile obale Rusije i Aljaske.

Tunel dužine 200 kilometara bio bi četiri puta duži od tunela ispod Lamanša. Ta linija bi, prema planovima, počinjala na severu Kine i protezala se kroz Sibir, Beringov prolaz, Aljasku i preko Kanade do granice SAD.

„Već raspravljamo o tome, a i Rusija već godinama razmišlja o izgradnji ove železnice“, izjavio je kineski stručnjak za železnicu Vang Meng-Šu.

China Daily piše da Kina već poseduje tehnologiju za izgradnju takve železnice, koja će biti upotrebljena za spajanje Kine i Tajvana podvodnom železnicom, kroz tunel dužine 150 kilometara.



Što se tiče drugih planova, Kinezi žele da naprave železničku prugu kojom bi se preko Moskve, Berlina i Pariza spojili s Londonom.

To nije jedina ruta koja bi Kinu povezala s Evropom, s obzirom da bi druga išla „Putem svile“, prolazeći kroz Iran i Tursku do Nemačke. O izgradnji te dve železničke linije se već vode pregovori.

U toku je izgradnja pruge koja će spojiti Kinu sa Singapurom, preko Vijetnama, Kambodže, Tajlanda i Malezije, a predlog za gradnju železničke pruge iz Kine u Afriku je trenutno povučen.


IZVOR