Pocetna » Estrada i Tv


KINGDOM - JUŽNOKOREJSKI ZOMBIE HIT




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1100
Dodao/la: Remedy
datum: 2019-02-04


Dugo sam se dvoumio bih li pisao nešto o seriji koja je u medijima označena kao zombie serija? Pisati o zombijima čini se deplasirano, ispod „nivoa“ ozbiljnih serijala. No, kada sam odgledao svih šest emitiranih epizoda (polusezona?), dileme više nije bilo nimalo. Ovo je mega-hit azijske Netflix strategije.

Odmah da kažem nešto što me bude koštalo kritika u komentarima: ovu seriju moraju pogledati svi fanovi Game of Thrones. S time ne želim nimalo tematski uspoređivati ove dvije serije. No, produkcija (svaka pojedina epizoda Kingdom koštala je više od 1.7 miliona dolara), pa i fantasy element, ovdje zombiji, tamo Bijeli šetači, te hrpetina dvorskih spletki, odrubljivanja glava, pobuna i borbi. Eto, imaju nešto zajedničko. No ipak je najvažnije da pogledate seriju i sami se uvjerite u ovo što pišem.

Radnja serije smještena je u vrijeme Shosun dinastije, negdje u 19 stoleće. Mladi princ, Chang nađe se u smrtnoj opasnosti kada ga klan Cho želi maknuti da bi se dočepao prijestolja. Njegov umirući otac–car mora poživjeti taman toliko, da njegova mlada žena donese na svijet prijestolonasljednika iz klana Cho. Naime princ nije iz „službenoga“ braka, pa onda gubi prijestolje ako mlada pomajka rodi. Nakon cijele gomile spletki princ pobjegne na Jug zemlje, no tamo se dešava grozni zombi-outbreak. Tako da se borba odvija na više frontova, protiv carske vojske jer je označen kao izdajnik, kao i protiv nadiruće zombie invazije...

Izvanredna produkcija čini ovo što sam napisao ne gledljivim, nego potencijalnim svjetskim hitom. Da bi to dobilo na snazi, prekinuta je produkcija „Sigeuneola“, još jedne hit serije iz korejske produkcije. Sve snage i svi novci su usmjereni na produkciju Kingdom, kostimirane zombi uspješnice. Još je jedna važna veza Kingdom sa „Sigenuolom“. Ta veza je Kim Eun hee, koji je napisao scenarij i jedne i druge serije.

Jedna od stvari zbog koje sam uopće i počeo gledati Kingdom jeste možda i ponajbolji zombie film u zadnje tri godine (opet) korejski - Busanhaeng. Za razliku od filma, u seriji je dodatna zanimljivost upravo povijesni kontekst, pa shodno tome i produkcija koja je zahtjevnija u svemu, a najviše u kostimografiji. Doduše Koreancima je povijesni kontekst nešto bliži, no nama je živopisan dovoljno da uživamo u bogatoj kostimografiji i za zapadnjačku kinematografiju teško ostvarivim „masovkama“. Da li nakon ovih preporuka trebate dvojiti gledati ili ne gledati? Naravno, jer nije zombie kostimirana akcija za svakoga, meni je sjela serija i nije upitno da li ću gledati nastavak.

Najbolje da svatko odluči za sebe, a dojmove da odvagne nakon odgledane polusezone. Ako je vjerovati IMBD-u, drugih šest epizoda ide sada u veljači, mada drugi izvori tvrde da u veljači počinje naručeno snimanje drugih šest epizoda. Veljača je stigla, pa uskoro budemo imali svježe informacije. Do tada - još jedna-dvije zanimljivosti: Snimanje ove serije ujedinilo je dva najuspješnija čovjeka u filmskome biznisu Koreje. Pisca scenarija već spomenutoga Kim Eun hee-a, te režisera Teo-neol - Kim Seong Hun-a, a rezultat toga je da seriju bude putem Netflixa pratilo gledateljstvo u 200 zemalja svijeta.



IZVOR