Pocetna » Zanimljivosti


Kiša meteora zbrisala mamute




  Ocenite članak: 0
pregleda: 857
Dodao/la: katy02
datum: 2012-06-14


Naučnici su pronašli ubedljive dokaze da je kiša meteora koja je pogodila Zemlju pre oko 13.000 godina odgovorna za nestanak mamuta i pojedinih civilizacija praistorijskih ljudi.

Dokazi velike toplote izazvane padom meteora pronađeni su na dva kontinenta a istraživači veruju da je ovaj ogroman kosmički uticaj izazvao hladan talas koji je doveo do uništenja vrsta na Zemlji.

Međunarodni tim naučnika pronašao je na tim lokacijama supstancu – nazvanu "istopljeno staklo" koja nastaje na temperaturama od 1.700 do 2.200 stepeni Celzijusa.

Materijal je pronađen u tankom sloju stene u Pensilvaniji i Južnoj Karolini u SAD, ali i u Siriji. "Ekstremno visoke temperature koje su potrebne da on nastane jednake su onima koje se stvaraju pri eksploziji atomske bombe, a na njima se pesak topi i kuva", kaže naučnik Džejms Kenet.

"Istopljeno staklo" izgleda identično materijalima nađenim u krateru koji je napravio meteor u Arizoni ali i na nekim od mesta u Australiji.

Otkrića tima podržavaju kontroverznu teoriju da je udar asteroida koji se dogodio pre 12.900 godina izazvao početak neobičnog hladnog perioda na Zemlji što je gotovo dovelo do istrebljenja života.

U hladnom periodu, fauna Severne Amerike koja uključuje mamute i džinovske lenjivce nestala je zauvek, zajedno sa praistorijskom civilizacijom nazvanom Klovis kultura koju je obeležavalo to što su ljudi koristili kosti i slonovaču da naprave alat zbog čega su smatrani prvim stanovnicima Novog Sveta.

Dokazi kojima se potkrepljuje ova teorija nađeni su na tri kontinenta i pokrivaju gotovo trećinu planete, od Kalifornije do zapadne Evrope i Bliski istok.

Lokacije na kojima su pronađeni dokazi nađeni su na razdaljini od 1.000 do 10.000 kilometara, što ukazuje da je Zemlju pogodio ili "roj kosmičkih objekata," ili fragmenti jednog meteora ili komete.