Pocetna » Ljubav i Sex


Ko prvi kaže "volim te"?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1037
Dodao/la: ElGato
datum: 2012-01-30


Verovatnoća da mladić prvi izgovori te dve "čarobne reči" tri puta je veća nego da to učini devojka... Šta se krije iza toga?

Iako se obično pretpostavlja da su žene otvorenije i spremnije da verbalizuju emocije, prvo "volim te", koje obično označava malu prekretnicu u vezi, najčešće izgovaraju muškarci. Ali, psiholozi kažu da za to često imaju ne baš tako romantičan motiv...

Studija sprovedena na Univerzitetu Pensilvanije pokazala je da je verovatnoća da će muškarac u novoj vezi prvi reći "volim te" tri puta veća, ali ne zato što su emotivniji ili hrabriji od žene, već zato što to vide kao "prečicu" do seksa.

"Svaka strategija koja povećava šanse da dođe do seksa je dobrodošla, a u to spadaju i izjave ljubavi", navodi se u studiji.

U istraživanju su učestvovali heteroseksualni studenti i studentkinje starosti do 25 godina, a većina ispitanika izjavila je da smatra da su devojke romantičnije, i da su dame te koje će se prve zaljubiti i reći "volim te".

Ali, kada su psiholozi od njih tražili da iznesu svoja iskustva, muškarci su priznali da im je bilo potrebno nekoliko nedelja da shvate da su se zaljubili, dok je devojkama za to često bilo potrebno i nekoliko meseci.

Oko 64 odsto mladića koji su učestvovali u istraživanju priznalo je da su partnerki prvi rekli "volim te", dok je to učinilo samo 18 odsto devojaka.

Psiholozi smatraju da nije slučajnost što se zaljubljenost podudara sa prosečnim vremenskim periodom kada partneri požele seks. Muškarci žele seks sa novom partnerkom tokom prvih nekoliko nedelja, a devojke to požele u prvih nekoliko meseci.

"Naše istraživanje pokazalo je da žene izjavljuju ljubav opreznije nego što se obično misli. To što se muškarci brže zaljubljuju i prvi izjavljuju ljubav može se objasniti kao posledica izjednačavanja ljubavi i seksualne želje", zaključili su naučnici.