Pocetna » Ljubav i Sex


Koje su najveće laži iz spavaće sobe?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1108
Dodao/la: ElGato
datum: 2012-01-29


Odgovore na ove navodne nepoznanice pokušala je, u razgovoru za američki magazin "Today", da sistematizuje seksterapeutkinja dr Laura Berman, psihijatar i ginekolog sa Kliničkog centra u Čikagu, koja je, s grupom saradnika, došla do zanimljivih podataka.

"Većina nas uopšte ne razmišlja o tome da laže ili izbegava suočavanje sa istinom u svakodnevnom životu ali nas većina, takođe, nije spremna da tu politiku istine primeni u spavaćoj sobi. I zaista, čini se da je seks jedino polje našeg života u kome se uglavnom osećamo ugodno - kad slažemo", naglasila je dr Berman.
Ona je nabrojala i najčešće "obične stvari iz torbe svakodnevice" o kojima smo spremni da slažemo ne trepnuvši a anketiranje je dalo i "rang listu":

PREVARA: Najmanje 53 odsto ispitanika, žena i muškaraca, priznaju da se u toku bračne ili trajne veze "s vremena na vreme upuste u avanturu"!
LAŽI O BROJU: Oko 44 odsto anketiranih izjavilo je da laže ili ne želi da bilo šta kaže o broju seksualnih partnera;
ĆUTANJE: Više od 70 odsto ispitanih odraslih osoba oba pola kriju seksualne fantazije ali sanjaju da ih - ostvare;
SLATKE LAŽI: Približno 43 odsto anketiranih laže svoje partnere o njenim/njegovim sposobnostima u krevetu!

I dok su najčešće laži u spavaćoj sobi (lažni orgazam, pretvaranje da ste oduševljeni seksualnim sposobnostima partnera i drugo) uglavnom namenjene da se partner oseti voljenim i zahvalnim, one zapravo neretko imaju suprotan efekat. Vi možete lagati partnera o seksualnoj sreći i zadovoljstvu sve do trenutka kad partner prestane da vas seksualno interesuje i kad intimnost vaših odnosa počne da nestaje.
Ako, međutim, želite da sačuvate srećne odnose, zadovoljavajući i otvoren seksualni život u kome će te partneru pokazati šta želite. postaje ključni element zdravih odnosa. Na sreću, reći partneru istinu o svojim seksualnim potrebama nije toliko strašno kao što može zvučati.

Evo nekoliko saveta:
PREUZMITE KONTROLU: Nažalost, kad osetite da vam partner postaje nezainteresovan ili nedovoljno angažovan za seks, i vi počinjete da gubite interes. Ipak, kad se to jednom dogodi, seksualni život je osuđen na neuspeh! Ako vaš seksualni život nije kakav bi ste želeli da bude, razmislite kolika je, možda, i vaša krivica za dosadu u spavaćoj sobi.
Zapitajte se kad ste poslednji put predložili partneru promenu položaja? Jeste li pokušali da uzbudite partnera na neobičan, iznenađujući i različit način? Ako niste, oslobodite maštu, opustite se, krenite s nestašlucima. Videćete da će partner prihvatiti igru i biti srećan da vam uzvrati "uslugom".

BUDITE OTVORENI: Kakve maštarije i erotske fantazije krijete od partnera? Vreme je da ove fantazije konačno "izvadite iz plakara! Postavite u sobi lepo dekorisanu kutiju u koju vi i vaš partner možete da ostavljate pisane maštarije. Možda bi ste želeli intimnost ispod tuša, možda maštate da budete "pokorni" i ko zna šta još?
I sve dok vaše fantazije nisu potencijalno neprihvatljive ili mogu da povrede partnera, slobodno papirićima u kutiji poveravajte svoje pritajene želje. A čim osetite da seksualni život postaje pomalo dosadan ili rutinsko "otaljavanje" obaveze, izvucite fantaziju iz kutije i - sprovedite je u život!

POSTAVITE OSTVARIVE, REALISTIČNE CILJEVE: Mnogi od nas, tvrdi doktorka Berman, mnoga od svojih seksualnih očekivanja nalaze u medijima. Da li je reč o magazinu "Kosmopoliten", romantičnim komedijama ili scenama iz "filmova za odrasle", svi imamo neka očekivanja šta bi "trebalo" da se dogodi u spavaćoj sobi. Nažalost, mediji su retko realistični kad je seks u pitanju. Jer, seks ne može uvek da prati satima duga predigra, šampanjac i svilena posteljina.
Ponekad "ono" mora da se odigra kao prva "stvar" ujutru dok su deca još u krevetu ili dok je kuća u neredu zbog sinoćne žurke a dama nije stigla da se depilira. Štogod da je u pitanju, vreme je da se otresete pogrešne slike šta bi "pravi seks trebalo da bude". A kad se jednom oslobodite nerealnih očekivanja, možete početi da stvarate sopstvenu verziju savršenog seksualnog života!
I zapamtite: iskrenost i poštenje su uvek najbolja politika... posebno u spavaćoj sobi...