Pocetna » Zdravlje


Koje zemlje imaju najbolje zdravstvo?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 884
Dodao/la: Gale
datum: 2013-09-02


I u Americi se polemiše da li je njihov sistem zdravstvene zaštite jedan od "najboljih u svetu" i da li zaista "niko nije izostavljen". Međutim, šta govori činjenica da se na listi zemalja sa najefikasnijim zdravstvenim sistemom, Srbija, nalazi tik iza Amerike?



Mnogo više saznajemo ako pogledamo kompletnu listu. Istina, Srbija se nalazi iza Amerike na listi najefikasnijih zdravstvenih sistema ali na niskom 47. mestu a lošiji zdravstveni sistem ima samo još Brazil.

Ovo su rezultati istraživanja agencije poslovnih novosti Blumberg.

Na visokom prvom mestu nalazi se Hong Kong sa 92.6 posto efikasnosti zdravstvenog sistema. Prate ga Singapur (81.9) i Japan (74.1). Na četvrtom mestu nalazi se Izrael a iza Španija, Italija, Australija i Južna Koreja.

Zdravstveni sistem u Švajcarskoj, ocenjen je visokim 9. mestom dok su na desetom - Švedska, jedanaestom - Libija i dvanaestom Ujedinjeni Arapski Emirati.

Srbija se nalazi na pretposlednjem mestu sa skorom efikasnosti zdravstvenog sistema 27.2 procenata.

Gori je Brazil sa 17.4 a bolja Amerika sa 30.8%

Jedan od parametera za uspešan zdravstveni sistem bio je i prosek ljudskog životnog veka. Kada je Srbija u pitanju, ljudi u proseku žive 74.6 godina i na zbog toga se Srbija, na ovoj listi, nalazi na 34. mestu.

Najkraće se živi u Iranu (73) i Alžiru (73.1) a najduže u Hong Kongu (83.4) i Švajcarskoj (82.7).

Svaka zemlja ocenjena je u tri kriterijuma - dužina životnog veka (60%), izdvajanje novca po glavi stanovnika (30%) i bruto društvenog proizvoda po glavi stanovnika (10%).

Lista zemalja sa najefikasnijim zdravstveim sistemom:

1. Hong Kong
2. Singapur
3. Japan
4. Izrael
5. Španija
6. talija
7. Australija
8. Južna Koreja
9. Švajcarska
10.Švedska


IZVOR