Pocetna » Ljubav i Sex


Koji su najveći muški strahovi?




  Ocenite članak: 1
pregleda: 1081
Dodao/la: ElGato
datum: 2011-12-20


I naše muškarce brinu neke sasvim tipične brige. Iako ih obično vešto skrivaju, budite sigurni da problemi poput ćelavosti, bankrota ili klasičnog „nisam dovoljno dobar“ i supermužjacima donesu poneku besanu noć.

Marija Petrović, psiholog, otkriva najtipičnije strahove koji većinu muškaraca mogu da izbace iz koloseka.

Strah od ćelavosti
Koliko god nam se ovaj problem činio kao vrhunski dokaz za postojanje muške sujete, popriličan broj pripadnika jačeg pola se sa svakom izgubljenom dlakom oseća kao da je izgubio i deo svoje muškosti.
Iako je ženama jasno da ćelavost nije u nikakvoj vezi s inteligencijom, šarmom i toplinom, muškarcima to saznanje nije od velike pomoći.

Ne štedite pohvale
Zato, kad se taj proces pokrene i kada nekada njegova bujna griva počne da nestaje, budite posebno nežne i pune razumevanja. Ne škrtarite s komplimentima i, kada god možete, pohvalite svog seksi ćelavca.

Strah od bankrota
Brigu oko materijalne sigurnosti svoje porodice većina muškaraca doživljava kao jedan od najvažnijih životnih zadataka.
U kriznim vremenima, poput ovih naših, kad su otkazi i besparica svakodnevna pojava, strah od bankrota, odnosno od nemogućnosti da svojoj porodici obezbedi normalan život, strahovito frustrira svakog muškarca.

Bez ijedne osude
Kako da mu pomognete?
Pa, za početak, ukoliko još uvek ima posao, pametan plan štednje na porodičnom nivou će taj strah bar malo ublažiti.
Ukoliko je ostao bez posla, recept glasi: mnogo razumevanja i ljubavi, bez trunke prebacivanja i osuđivanja.
Tako ćete mu bar malo olakšati.

Strah od infarkta
Milioni muškaraca širom planete zaista su zabrinuti za svoje zdravlje, a strahovi od iznenadne smrti rastu proporcionalno s godinama.
Sve njih posebno zabrinjava mogućnost dobijanja srčanog udara, a scenario u njihovim glavama uglavnom izgleda ovako: u jednom trenutku napeto prate finalnu utakmicu omiljenog fudbalskog kluba, a već u drugom bespomoćno zure u plafon neke operacione sale.
Jednostavno, što su stariji, muškarci sve češće slušaju priče o iznenadnoj smrti kolega ili prijatelja, pa je strah od takvog kraja neminovno prisutan.

Što češći pregledi
Ako želite da mu olakšate, najbolje je da ga podstaknete da redovno ide kod lekara i tako kontroliše svoje zdravlje.

Roditeljske strepnje
Muškarci se po pravili suoče s mnogo strahova istog trenutka kada kad osete prve čari roditeljstva. To je jednostavno neizbežno.
Ti strahovi se kreću u dijapazonu od onog klasičnog straha za njihovu sigurnost kad klinci krenu na svoje prve samostalne biciklističke pohode, preko brige hoće li uspešno savladati sve zahtevnije školske obaveze, pa do toga hoće li na vreme shvatiti kako su droga i alkohol samo za gubitnike.

Zajednički uspeh
Većina očeva poistovećuje uspeh sa srećom deteta, kaže Marija Petrović. A sreća deteta je u direktnoj vezi s roditeljskom srećom. To ne važi samo za očeve već i za majke.