Pocetna » Zdravlje


Kokice zdravije od voća i povrća!




  Ocenite članak: 2
pregleda: 1102
Dodao/la: Anna_Anna
datum: 2012-04-04


Kokice su već okarakterisane kao odlična namirnica sa malo kalorija, a grupa naučnika tvrdi da sadrže više antioksidanata od voća i povrća.

Obične kokice proglašene su odličnom dijetalnom hranom zbog malo kalorija, a novo otkriće iznenadilo je pogotovo one koji vode računa o svojoj ishrani. Kokice imaju visok nivo koncentrovanih antioksidanta jer su sastavljene od samo četiri posto vode dok su mnogo razređeniji u voću i povrću.
Jedna porcija kokica ima 300 miligrama antioksidanta, gotovo dvostruko više od iste porcije voća.

Hranljivost kokica su proučavali naučnici sa pensilvanijskog Skrenton univerziteta i upozoravaju da ljudi ne smeju zameniti neophodnih pet porcija voća i povrća u toku dana kokicama, jer u njima nema veoma važnih vitamina i minerala.

"Kokice su odlična užina. To jedina namirnica koja sadrži 100 odsto celo, neobrađeno zrno. Sve druge žitarice su obrađene i pomešane sa drugim sastojcima, pa čak iako se kupovne žitarice reklamiraju kao "celo zrno", to se odnosi samo na 51 odsto mase proizvoda" rekao je Džo Vinson, jedan od naučnika koji su učestvovali u istraživanju.

Jedna porcija kokica obezbeđuje više od 70 odsto dnevne potrebe za žitaricama.

"Prosečan čovek dnevno unese samo pola neophodne doze žitarica sa celim zrnom, a kokice mogu da popune taj nedostatak na veoma prijatan način" zaključio je Vinson koji upozorava i da je veoma važno kako se kokice pripremaju.

Kako su ukusom neutralne mogu da se začine sa mlevenim origanom, ruzmarinom ili za ljubitelje "opakijih" aroma mlevenom čili papričicom kao i belim lukom u prahu. Pet razloga zasto treba jesti kokice:

1. Imaju antioksidativno delovanje- Najvažniji aktivni sastojci u kokicama su polifenoli, jedinjenja koje se suprostavljaju slobodnim radikalima i štite krvne sudove.

2. Bogate su vlaknima- Cele žitarice i mekinje bogat su izvor vlakana, a kako kokica nastaje iz celog zrna kukuruza ne gubi njegove nutritivne vrednosti. Preporuke za dnevni unos vlakana su 20 – 35 grama po danu, a šoljica ispečenih kokica ima 2 grama vlakana.

3. Siromašne su kalorijama
- Nezačinjene kokice imaju nisku kaloričnu vrednost. Ali, broj kalorija zavisi od načina pripreme pa sami možete da odlučite hoćete li imati "najdijetalniju" od svih mogućih grickalica ili nešto veći kalorijski zalogaj. Ukoliko nisu pripremljene na puteru imaju oko 90 kalorija po porciji koje se, zavisno od dodatih masnoća, mogu popeti do 300 kalorija.

4. Ne sadrže šećer - Upravo su zbog odsutnosti šećera idealne u ulozi grickalica. Keks, čokolade i ostali slatkiši trenutno pružaju energiju, ali je ubrzo i spuštaju zbog čega bi ih trebalo izbegavati u slučaju kada treba na kratko da zavarate želudac.

5. "Upijaju" pivo -
Tu sposobnost sunđeraste loptice imaju zbog visokog udela vlakana. Osim što se izvrsno nadopunjuju uz ovo penušavo piće, smanjuju negativni uticaj alkohola na probavni sastav.

Priprema je veoma važna. Naime, kada se kokaju na vatri ili ringli imaju malo kalorija, dok one spremljene u mikrorerni imaju duplo više kalorija.


0   Spam
Bobby88   (2012-04-04 8:47 PM) [Sadrzaj]
Obozavam kokice! :)

0   Spam
Anna_Anna   (2012-04-04 9:30 PM) [Sadrzaj]
Hehe i ja :) Znamo mi sta valja. da