Pocetna » Zanimljivosti


Konobar u Austriji zaradi i 60.000€




  Ocenite članak: 0
pregleda: 655
Dodao/la: Gale
datum: 2014-08-20


Beč -- Zanimanje konobara je dobro plaćen posao u Austriji, budući da ovim poslom mogu da se ostvare godišnji bruto prihodi u visini i do 60.000 evra.

Kako je pokazala analiza jedne konsalting firme za personal, u danima dobrog posla, konobari mogu da ostvare bakšis u visini i do sto evra uz svoja redovna primanja.

Konobari su u gastronomskim objektima poput hotela, restorana, barova i kafića zaduženi za usluživanje i savetovanje klijenata po pitanju izbora jela, pića, zatim primaju narudžbine, serviraju i naplaćuju.

Za ovo zanimanje su kvalifikovane osobe koje su završile zanatsku ili stručnu gastronomsku školu.

Mesečna primanja jednog konobara su mahom regulisana kolektivnim ugovorom i ona iznose obično ispod 20.000 evra bruto iznosa na godišnjem nivou. Svaka austrijska pokrajina međutim ima svoje zasebno uređenje kada je reč o ovim ugovorima.

U bečkim kafeima i hotelima konobari imaju fiksna mesečna primanja, kao i u Donjoj i Gornjoj Austriji i Burgenlandu. U bečkim restoranima i u Štajerskoj visina plate zavisi od prometa, pri čemu postoji ugovorom zagarantovan minimalac. U Salcburgu, Tirolu, Forarlbergu i Koruškoj postoji mogućnost biranja između ova dva sistema.

Uz redovna mesečna primanja veliku ulogu igra svakako bakšiš, te se procenjuje da on iznosi od 20 do 30 evra u danima sa manjim prometom, a u danima sa više posla između 50 i 70 evra, a u nekim slučajevima čak i iznad 100 evra.

Procena je da se radi o veoma dobro plaćenom zanimanju, s obzirom na to da bakšiš može da udvostruči primanja na godišnjem nivou, te konobari mogu da ostvare godišnje prihode i od 60.000 evra što je više nego dobra godišnja svota.


IZVOR