Pocetna » Zanimljivosti


Košik - slon koji "govori" korejski




  Ocenite članak: 0
pregleda: 719
Dodao/la: Smipe
datum: 2012-11-13


LONDON - Azijski slon po imenu Košik može da imitira ljudski govor i već ume da izgovori nekoliko reči na korejskom jeziku, navode istraživači sa Univerziteta u Beču.

Mada se ne zna zašto je Košik počeo da imitira ljudski govor, biolozi Angela Šteger i Tekumseh Fič smatraju da razlog treba tražiti u ranoj mladosti slona.

Košik je tokom pet godina bio jedini slon zoološkog vrta Everland u Južnoj Koreji. Ljudi su mu bili jedino društvo tokom važne faze odrastanja, kada se mladunci vezuju za okolinu i razvijaju.

"Pretpostavljamo da je Košik počeo da oponaša zvuke svojih ljudskih prijatelja kako bi sa njima uspostavio tešnje veze", napominju austrijski istraživači u studiji objavljenoj u časopisu "Current Biology".

Ranija istraživanja su pokazala da slonovi mogu da imitiraju zvuk kamiona, a mužjak slona u jednom zoo vrtu u Kazahstanu navodno može da izgovori reči na ruskom i kazahstanskom jeziku.

"Ljudski govor ima dva značajna aspekta, jedan je intenzitet, a drugi je boja glasa, a Kosik je uspeo da potrefi oba", kazala je Steger za Bi-Bi-Si.

Košik se pre nekoliko godina našao u središtu pažnje medija kao glavna atrakcija zoo vrta u koji su turisti hrlili kako bi videli slona koji govori.

U međuvremenu, naučnici su sproveli testove u kojima se od korejskih državljana tražilo da zapisuju ono što čuju dok slušaju snimke Košikovih "govora".

Slon "govori" tako što gura vrh surle u usta, što mu pomaže da formira reči. Košik ume da izgovori pet reči na korejskom - "zdravo", "sedi", "ne", "lezi" i "dobro".

Na žalost, ne postoji dokaz da Košik razume smisao reči koje izgovara.