Pocetna » Zanimljivosti


Matorci Vrijedniji od Omladine !?!?




  Ocenite članak: 1
pregleda: 916
Dodao/la: Xardas
datum: 2012-02-27


Starija radnici podižu produktivnost u preduzeću.
PARIZ - Produktivnost preduzeća se povećava za 0,5 odsto kada broj zaposlenih između 45 i 50 godina poraste za jedan odsto, što je suprotno tvrdnjama da su samo mladi nosioci progresa, pokazali su rezultati ankete nemačkog instituta za istraživanja.

U studiji čije je rezultate zvanično saopštila nemačka ministarka za rad i socijalna pitanja Ursula fon der Lajen navodi se da starija populacija znatno podstiče produktivnost, nasuprot rasprostranjenom mišljenju da su jedino mladi nosioci progresa.

"Živimo duže, radni vek se produžava, naš cilj je da rad postane normalna stvar i za ljude iznad 60 godina", naglasila je ministarka Lajen.

Nemačka je zemlja sa najstarijom populacijom u Evropi, sa više od 20 miliona penzionera, a prošečna starost zaposlenih u preduzećima je između 50 i 65 godina od kojih 7,7 miliona traži posao koji će im obezbediti socijalnu sigurnost, podseća francuski list Figaro.

Prema statističkim podacima nemačkog ministarstva za rad, više od 40 odsto populacije između 60 i 64 godine bilo je zaposleno u 2010, dok je u narednoj godini ta stopa porasla za 2,4 odsto, što je najviše u Evropi.

Nemačka ministarka za rad smatra ovakakav rezultat svojevrsnim uspehom.

Predsednik nemačke konfederacije sindikata Mikael Somer je, međutim, izneo podatak da čak 800.000 osoba između 55 i 64 godine radi privremene poslove sa skraćenim radnom vremenom na kojima zarade u proseku 400 evra i koji im ne obezbeđuju nikakvu socijalnu sigurnost.

Slična studija bi mogla da se sprovede i u Francuskoj kako bi se promenio sadašnji mentalitet i praksa zbog koje je nedavno sud iz Albertvila osudio jednu školi skijanja zbog starosne diskriminacije njenih instruktora starijih od 60 godina nametnuvši im skraćeno radno vreme, zaključuje list "Figaro".


0   Spam
BMW   (2012-02-29 12:05 PM) [Sadrzaj]
Čuj to