Pocetna » Film


Mira Karanović tumačiće Teslinu majku Đuku




  Ocenite članak: 0
pregleda: 934
Dodao/la: Gale
datum: 2013-07-17

Slike iz Mira Karanović tumačiće Teslinu majku Đuku


Mirjana Karanović tumačiće majku Nikole Tesle u filmu „Tesla” reditelja Majkla Entona u kome glavnu ulogu igra srpski glumac Branjo Tomović.
Film bi trebalo da se snima od jeseni u SAD i Srbiji. Karanovićeva će igrati Đuku, vrednu srpsku domaćicu koja je imala veliki uticaj na inventivne instinkte mladog Nikole.

- To je prilično mala uloga u filmu ali Đuka je imala važnu ulogu u Nikolinom životu – kaže Mirjana. – Pomogla mu je da definiše ko je. Čast mi je da igram tu vrednu ženu koja je podigla jednu tako jaku i zanimljivu porodicu.

Od trenutka kada je pročitala scenario za film Mirjana je znala da je uloga Georgine Đuke Mandić ona koju "mora" da igra.

- Veoma me je dirnuo scenario u kome je svaki lik predstavljen sa velikim integritetom. Ispričaćemo priču onako kako se dešavala. Majkl je uspeo da zadrži autentičnost. Mislim da će posle ovog filma svet konačno postati svestan kako je veliki čovek Tesla bio i šta je učinio za naše živote danas – kaže Karanović.

Reditelj Enton kaže da mu je Mirjana oduvek bila u glavi za ulogu Đuke.
– Mislim da težina koju ime Mirjane Karanović donosi u ovaj projekat prevazilazi njenu filmografiju. Ona je jedna od najboljih srpskih glumica i reći da je njeno priključivanje našem projektu blagoslov bilo bi potcenjivanje – kaže Enton.

- Njena briljantna gluma nije jedni razlog zbog koga je odabrana za ulogu majke najvećeg čoveka koga je svet imao. Đuka je bila poznata po svom inovativnom duhu, nepoljuljanoj veri i jakim odlukama. Zajvaljujući tim vrednostima mogla je da vodi sina kroz život čak i posle svoje smrti. Mirjana ima taj neustrašiv pristup glumi, crtu koji sam primetio i kod Branka Tomovića. A to je upravo crta koja je krasila porodicu Tesla. Niko i ništa nije moglo da spreči Nikolu da uradi ono što je mislio da je ispravno. To je osobina kojoj se divim i kod Mirjane i Branka i ne mogu da zamislim bolji par za ulogu majke i sina od njih dvoje - kaže Enton.

Mirjana će snimati scene u oktobru i novembru u Srbiji.
- Sjajno je što ćemo scene snimati na srpskom a ne na engleskom – kaže ona.
- Tesla je jedno od najvećih imena u srpskoj istoriji i svi mislimo o njemu kao o jednom od nas.

Nadam se da će film dobiti podršku kakvu zaslužuje od Srbije i Balkana. Nikola je bio sa ovih prostora a scenario je napisan sa velikim poštovanjem. Svi treba da stanemo iza ovog filma – kaže Mirjana.

Majkl Enton trenutno traga za balkanskim glumicama koje će igrati Nikoline sestre.
- Tesle su bili Srbi koji žive u tadašnjoj Hrvatskoj. Želim da publika oseti autentičnost tih okolnosti – kaže Enton.

Njega ne plaši činjenica da se latio priče o čoveku prema kome se mnogi postavljaju zaštitnički.
- Što više otkrivam ovog sjajnog čovekla i njegove izume to sam odlučniji da napravim priču koja je autentična i da izbegnem trivijalna nagađanja i teorije zavere – kaže Enton. - Teslina priča je za mene mnogo intrigantnija od misterije.


IZVOR