Pocetna » Film


"Montevideo, vidimo se" srpski kandidat za Oskara




  Ocenite članak: 0
pregleda: 2415
Dodao/la: Gale
datum: 2014-09-02

Slike iz "Montevideo, vidimo se" srpski kandidat za Oskara Slike iz "Montevideo, vidimo se" srpski kandidat za Oskara Slike iz "Montevideo, vidimo se" srpski kandidat za Oskara


Stručni odbor Akademije filmske umestnosti i nauke Srbije odlučilo je da je srpski kandidat za 87. Oskara film Dragana Bjelogrlića "Montevideo, vidimo se", saznaje B92.

U konkurenciji ostvarenja "Montevideo, vidimo se" reditelja Dragana Bjelogrlića i "Top je bio vreo" Slobodana Skerlića, odlučeno je da Srbiju na 87. Oskaru predstavlja nastavak filma "Montevideo, Bog te video".



"Montevideo, vidimo se" dobio je devet glasova, a drugi kandidat - "Top je bio vreo" Slobodana Skerlića sedam glasova.

Stručni odbor u sastavu Ljiljana Vukobratović, Nebojša Glogovac, Srdan Golubović, Milan Lane Gutović, Stanislava Zarić, Božidar Zečević, Dejan Zečević, Dragomir Zupanc, Milenko Jeremić, Kornelije Kovač, Milorad Mandić Manda, Nataša Ninković, Bratislav Petković, Milan Spasić, Velibor Hajduković, Zoran Cvetanovic i Milan Špiček odabrao je "Montevideo, vidimo se" za domaćeg kandidata u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku u 2014. godini.

Podsećamo da je i 2011. godine "Montevideo, Bog te video" bio srpski kandidat za 84. nagradu Američke filmske akademije - Oskar.

Naredna, 87. dodela Oskara zakazana je za februar 2015. godine. Za kategoriju najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku stalno je sve više konkurenata, a svoje nacionalne kandidate prijavljuje na desetine zemalja.



Inače, AFUN je još u julu pozvao srpske producente da prijave filmove za izbor domaćeg kandidata za Oskara. Kompletan dosije o izabranom nacionalnom kandidatu mora da bude dostavljen u Los Anđeles zaključno sa 1. oktobrom.

Kao što je poznato, za Oskara mogu da konkurišu filmovi koji su imali premijeru u zemlji porekla između 1. oktobra 2013. i 30. septembra 2014. godine i koji su u tom periodu prikazivani najmanje sedam dana u kontinuitetu u komercijalnom bioskopu.

"Bio sam optimista pred glasanje za Oskara"



Reditelj Dragan Bjelogrlić, čiji je film "Montevideo, vidimo se" danas izabran za srpskog kandidata za Oskara, izjavio je Tanjugu da je bio optimista uoči glasanja članova Stručnog odbora Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije.

"Nisam bio siguran u ishod današnjeg glasanja, jer se to nikad ne zna. Ipak, bio sam optimista imajući u vidu da je za Oskara potreban određeni profil filma. Pretpostavljao sam da smo favoriti", rekao je glumac i reditelj.

Pravo na optimizam ekipi ovog filma svakako daje odličan prijem publike u Srbiji i regionu.

"U Srbiji nas je videlo više od 600.000 ljudi. U regionu ne znam brojke, ali je film bio vrlo popularan na celom ovom prostoru", rekao je on.

Bjelogrlić je istakao da se kampanja za narednu dodelu Oskara "upravo poklapa sa serijom inostranih festivala na koje je "Montevideo, vidimo se" pozvan tokom predstojeće sezone, pa će to istovremeno biti dobra svetska promocija našeg filma".


IZVOR