Pocetna » Zanimljivosti


Muzej pokušava da otkupi prsten Džejn Ostin




  Ocenite članak: 0
pregleda: 845
Dodao/la: Gale
datum: 2013-08-13

Slike iz Muzej pokušava da otkupi prsten Džejn Ostin


Muzej Džejn Ostin dobio 100.000 funti od anonimnog darodavca kako bi se prsten slavne britanske književnice otkupio od američke kantri pevačice Keli Klarkson



LONDON - Muzej posvećen Džejn Ostin u Čoutonu, na jugu Engleske, saopštio je u ponedeljak da je dobio 100.000 funti od anonimnog darodavca koji je želeo da pomogne da se prsten slavne britanske književnice otkupi od američke kantri pevačice Keli Klarkson i tako zadrži u Velikoj Britaniji.

Pobednica "Američkog idola" kupila je prsten od zlata i tirkiza na aukciji prošle godine, ali je početkom meseca britanska vlada donela privremenu zabranu njegovog iznošenja iz zemlja, u nadi da će se pojaviti neki britanski kupac.

U Muzeju Džejn Ostin navode da su od početka kampanje za prikupljanje donacija, prošlog petka, obezbedili 103.200 od 152.450 funti koliko iznosi cena prstena.

"Skupili smo dve trećine sume za samo 48 sati, što je fantastično, ali još uvek nije gotovo", kazala je za AP predstavnica muzeja koji ima do decembra da nađe ostatak novca.

Prsten je jedan od tri preostala komada nakita koji su pripadali autorki bestselera "Gordost i predrasuda". Nakon smrti Džejn Ostin 1817, prsten je nasledila njena sestra Kasandra. Ostao je u vlasništvu porodice sve do prošle godine kada je prodat na aukciji.


IZVOR