Pocetna » Zanimljivosti


Na današnji dan umro Tito




  Ocenite članak: 0
pregleda: 681
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2014-05-04


Na današnji dan 1980. godine preminuo je doživotni predsjednik SFRJ Josip Broz Tito.


Upravljao je Jugoslavijom 35 godina. Tačan datum njegovog rođenja nije poznat, ali je rođendanom smatran 25. maj 1892, što je proslavljano u skladu s jakim kultom ličnosti koji je sistematski građen tokom njegove vladavine.
Kao austrougarski kaplar učestvovao je u Prvom svjetskom ratu, između ostalog i u borbama protiv srpske vojske. Ranjen je i zarobljen u Rusiji 1915, poslije čega je pobjegao iz zarobljeništva i učestvovao u Oktobarskoj revoluciji.

U Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca vratio se krajem oktobra 1920, kada je postao član Komunističke partije, a 1937. njen generalni sekretar, voljom generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Sovjetskog Saveza Josifa Staljina, poslije smjenjivanja i strijeljanja Milana Gorkića.

Radio je 1936. i 1937. u Kominterni u Moskvi u vrijeme kada je likvidiran znatan broj jugoslovenskih komunističkih prvaka. Kao vođa Komunističke partije Jugoslavije /KPJ/ predvodio je u Drugom svjetskom ratu partizanski pokret - Narodnooslobodilačka vojska. Iz rata je izašao kao legendarni vođa.

Osim borbe protiv okupatora, jedinice pod njegovom komandom provele su komunističku revoluciju - tokom i nakon rata. U zanosu revolucionarne "pravde" nestale su desetine hiljada nekomunista - pod maskom "borbe protiv saradnika okupatora" - čime je nepovratno uništen cijeli građanski sloj

Odbio je Staljinov pritisak 1948, nakon čega je decenijama dobijao značajnu finansijsku i vojnu pomoć /vojnu većinom do polovine 1950-ih/ od SAD.

Bio je jedan je od osnivača Pokreta nesvrstanih, što je u tadašnjim međunarodnim okolnostima imalo veliki značaj.

U unutrašnjoj politici ostavio je ustrojstvo koje je na kraju razorilo Jugoslaviju - Ustav iz 1974. godine.


IZVOR