Pocetna » Sport


Nadal pobijedio Đokovića za devetu titulu na Roland Garrosu




  Ocenite članak: 0
pregleda: 718
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2014-06-09


Novak Đoković i Rafael Nadal odigrali su sjajno finale Roland Garrosa u kojem je Španac pobijedio Srbijanca nakon više od tri i pol sata tenisa. Nadal je na kraju slavio sa 3:1 u setovima (6:3, 5:7, 2:6, 4:6).


Sjajan tenis u Parizu priredila su dvojica najboljih tenisera svijeta. Nadal je u susret protiv Đokovića ušao kao prvi teniser svijeta i sa osvojenih osam titula na šljaci u Parizu.

S druge strane, Đoković nikada u karijeri nije osvojio naslov najboljeg tenisera na Roland Garrosu nakon dva odigrana finala protiv španskog tenisera.

Đoković je bolje otvorio meč i prvi je došao do breaka (kod 4:3 u prvom setu). Potom se na servisu spasio neugodnog napada Španca i poveo 1:0 u setovima.

No, već sredinom drugog seta moglo se osjetiti kako Đoković gubi borbu na fizičkom planu od Nadala. Sve je slabije podnosio duge izmjene, a ranije završavanje poena donijelo je i veći broj njegovih pogrešaka. Isto tako, i Nadal je počeo bolje, čvršće i preciznije igrati.

Imao je Nadal prvi break prednosti u drugom setu, kojeg je Đoković anulirao, ali je kod 6:5 napravio 28-godišnji Španac novi break za 1:1 u setovima.

Taj dobitak druge dionice dodatno je rasteretio Nadala koji je u trećem setu igrao još bolje i snažnije, a nastavio je u istom ritmu i u četvrtom setu. Makar se Đokoviću vratila snaga pred kraj meča te je u četvrtoj dionici vratio break minusa, napravio je dvije početničke pogreške kada je kod 5:4 servirao za ostanak u meču.

Prvo je bacio lagani forhend izvan terena, a na meč-loptu je napravio dvostruku servis pogrešku, baš kao prije dvije godine u finalu Roland Garrosa kada je Nadal također bio bolji od njega u dvodnevnom finalu.

Ovom pobjedom Nadal će zadržati prvo mjesto na ATP listi sa 12:500 bodova.

Ovo je bio njihov 42 međusobni meč u kojima je Španac 23 puta pobjeđivao.

Đoković se nadao da će nakon dva finala danas napokon podići titulu osvajača turnira, ali jednostavno nije imao snage do kraja protiv raspoloženog Nadala.

Koliko je Španac dominantan na Roland Garrosu najbolje ilustrira činjenica da je od 2009. godine na ovo turniru izgubio samo jednom i to 2009. godine protiv Sodrlinga.


IZVOR