Pocetna » Zdravlje


Najduže se živi u Japanu




  Ocenite članak: 1
pregleda: 1014
Dodao/la: _Sweeper_
datum: 2011-10-25




Japanke, čija je prošecna starost prošle godine bila 86,39 godina, i dalje su najdugovečnije na svetu.

Prošečna starost žena u Japanu se u 2010. godini smanjila za 0,05 odsto ali one su i dalje najdugovečnije žiteljke naše planete.

Prema podacima Japanskog zavoda za statistiku životni vek Japanki opao je prvi put za poslednjih pet godina. Pretpostavlja se da je to posledica povećanog broja toplotnih udara i kardiovaskularnih problema kod žena koji se mogu dovesti u vezu sa sve uočljivijim klimatskim promenama.

"U 2010. godini u Japanu je 1.718 osoba ( među kojima je 80 odsto bila starija od 65 godina) umrlo zbog izuzetno visokih temperatura koje su mesecima trajale", objasnio je direktor Japanskog zavoda za statistiku.

Žene u Hong Kongu u proseku žive najduže posle Japanki (85,9 godina) dok su na trećem mestu Francuskinje sa 84,8 godina.

Prosečna starost Japanaca koja je u 2010. iznosila 79,64 godine porasla je za 0,05 odsto, tako da se Japan po dugovečnosti muške populacije popeo sa petog na četvrto mesto. Na prvom mestu je muška populacija Hong Konga (80 godina), zatim Švajcarci (79,8 godina) a na trećem mestu su Izraelci (79,7 godina).

Japanci su jedna od najdugovečnijih nacija zahvaljujući njihom zdravom načinu ishrane kao i ličnoj higejeni, kojoj posvećuju veliku pažnju.

Japanski statističari, međutim, upozoravaju da dugovečnost u kombinaciji sa niskom stopom nataliteta može da dovede do ozbiljne sociodemografske krize.