Pocetna » Ljubav i Sex


Najgori opis seksa u literaturi, a onda žene misle da to tako treba
  Ocenite članak: 0
pregleda: 581
Dodao/la: Impi
datum: 2012-12-08


Britanski književni kritičaru dodeljuju jednu neobičnu, ne tako laskavu titulu - najgori opsis seksa u književnosti. "Nagradu" je ove godine dobila kanadska autorka Nensi Hjuston za opis seksa u romanu "Infrared".
Talasanje nebesa u netalasanju netela...pa ko razume razume
 

Pošto je fenomen "pornografije za mame" potpuno zavladao književnim svetom zahvaljujući erotskom romanu "Pedeset nijansi siva", osam pisaca našlo se u konkurenciji za ne tako prestižnu nagradu za "najgori opis seksa" koja je ove godine dodeljena 20. put.


"On prelazi svojim jezikom i usnama preko mojih grudi, zadnjeg dela mog vrata, preko mojih prstiju na nogama, preko stomaka i nebrojenih bogatstava među mojim nogama, oh sirova ekstaza usana i jezika na genitalijama - bilo simultano ili u alternaciji, nikada se neću umoriti od te srebrne fluidnosti, moj seks pliva u uživanju kao riba u vodi, oslobođena od obe stvari, taj drhtavi osećaj, telesno ružičasta drhtavost koja te oslobađa od svih boja i tela i čini da vidiš samo zvezde, sazvežđa, Mlečne puteve, lansira te bestelesno u talasasti svemir gde talasasta neba čine da tvoje ne-telo talasa..."

 

Hjustonova nije prisustvovala ceremoniji u Londonu ali je poslala kratku poruku zahvalnosti. "Nadam se da će ova nagrada podstaći hiljade Britanki da fotografišu tela svojih ljubavnika", navela je ona. Roman "Infrared" je priča o ženi koja voli da fotografiše svoje ljubavnike u naletu strasti.


Na listi kandidata našli su se i Pol Mejson zahvaljujući poređenju svog pohotnog heroja sa "zaljubljenim cirkuskim jahačem" u debi romanu "Retka Zemlja" i Nikola Barker koja je ljubavnika u svom romanu "The Yips" opisala kao "gladnicu" u voćnjaku.


I pored brojnih poziva da se na listi kandidata nađe i E.L. Džejms, autorka trilogije "Pedeset nijansi", to se nije dogodilo jer nagrada ne pokriva "eksplicitno erotsku literaturu".


Sudije takođe u listu nisu uključile i prvi roman za odrasle Džoane Rouling "Upražnjeno mesto" jer njeni opisi seksa nisu ništa u poređenju sa konkurencijom u kojoj su bili i Tom Vulf, Nikolas Koleridž i Kreg Rejn, Ben Masters i Sem Majls.

 

Nagradu je 1993. godine osnovao bivši urednik "Literari rivjua" Oberon Vo jer je smatrao da izdavači ohrabruju svoje pisce da pišu scene seksa kako bi poboljšali prodaju knjiga.


Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.

|