Pocetna » Nauka


Najjača kosmička eksplozija koju je čovek video!




  Ocenite članak: 0
pregleda: 846
Dodao/la: Gale
datum: 2013-11-23

Slike iz Najjača kosmička eksplozija koju je čovek video! Slike iz Najjača kosmička eksplozija koju je čovek video!


Još samo jednoj kosmičkoj eksploziji su stručnjaci dali epitet „monstruozne“ – Velikom prasku! Ova je bila toliko velika da je „preplavila“ Nasine instrumente sa pet puta više energije nego što ju je oslobodila najjača zabeležena eksplozija do sada. Sreća da se dogodila 3,7 milijardi svetlosnih godina daleko!

Eksplozija gama-zraka, zabeležena u aprilu od strane naučnika, bila je najveća i najsjajnija kosmička eksplozija koju je čovek video.


Fotografija koja je stigla iz Nasinog Centra za svemirske letove „Godard“

Postoji još samo jedna koju su astronomi nazvali monstruoznom – Veliki prasak.

Na sreću po Zemlju i nas, eksplozija se dogodila 3,7 milijardi svetlosnih godina dalje, što je, otprilike, četvrtina čitavog univerzuma.

„To je 'jednom u 100 godina' kosmički događaj“, istakao je Nasin astrofizičar Pol Herc na ovonedeljnoj konferenciji za medije.

Eksplozije gama-zraka su najsjajnije eksplozije izazvane smrću zvezde koja se pretvara u crnu rupu, odnosno rasprskava se u tzv. supernovu, oslobađajući supermoćan „mlaz“ energije – prasak gama-zraka.

„Zvezda je pre toga živela prilično 'mirno i srećno', fuzionišući materijal u svojoj srži. A onda je ostala bez goriva“, objasnio je profesor O'Brajan, član ekipe teleskopa "Swift", smeštenog daleko u svemiru.

Čudovišni prasak ovaj teleskop je snimio 27. aprila. Eksplozije u svemiru nisu baš retka pojava, i, prema studiji objavljenoj krajem ove nedelje u stručnom žurnalu Science, Nasini teleskopi ih „hvataju“ svaka dva dana već 20 godina.



„Ako volite vatromete, ovaj ne možete nadmašiti“, našalio se Piter Majklson, fizičar sa „Stenforda“ koji je radio na Nasinom teleskopu koji beleži eksplozije gama-zraka.

Ono što je bilo prilično neobično je magnituda ove eksplozije. Astrofizičar Rob Pris kaže da je prasak „preplavio“ Nasine instrumente sa pet puta više energije nego što ju je oslobodila najjača zabeležena eksplozija do sada – ona iz 1999. godine.

Astronomi smatraju da je gotovo nemoguće da do ovakve eksplozije dođe u našoj galaksiji. Harvardski stručnjak Avi Leb je tu verovatnoću pretvorio u cifre – manja je od jedna na prema 10 miliona.


IZVOR