Pocetna » Nauka


Najveći okean na svetu je - ispod površine Zemlje?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 916
Dodao/la: Gale
datum: 2014-06-15


Nakon decenija istraživanja, naučnici su utvrdili da se ispod površine Zemlje kriju velike količine vode, tri puta veće od trenutne količine u svim okeanima, što bi moglo drastično da promeni način na koji posmatramo našu planetu, njen nastanak, kao i ceo svet oko sebe.

Najnovije istraživanje, čiji se rezultati objavljeni 13. juna u časopisu “Science”, pokazuje da se na 660km ispod zemlje nalaze velike količine minerala ringvudit koji u sebi nosi vodu, prenosi “Guardian”.

To bi moglo da znači da sva voda na našoj planeti dolazi iznutra, i da je na površinu izbila geološkim aktivnostima planete, a ne da je, kao što se ranije mislilo, “proizvod” otapanja leda pod sve većim temperaturama, tvrdi geofizičar Stiven Jakobsen, jedan od autora istraživanja (Northwestern University).

Originalne rezultate istraživanja koje su uz Stivena Jakobsena sproveli i Brendon Šmant, Torsten Beker i Ženšian Liu, da detaljnim analizama, možete pogledati OVDE.

“Geološki procesi na Zemljinoj površini, poput zemljotresa i vulkanskih erupcija, samo su odraz onoga što se dešava unutar naše planete, a što mi ne možemo da vidimo”, tvrdi Jakobsen.

“Mislim da smo konačno u mogućnosti da u celosti sagledamo proces kruženja vode, koji može da objasni ogromne količine vode na našoj planeti. Naučnici su decenijama tragali za vodom u dubini Zemlje”, tvrdi Jakobsen.

Njegove kolege i on su prvi pružili jake dokaze da se u omotaču Zemljinog jezgra (mantl) nalaze velike količine vode. Njihovo istraživanje zasnovano je na ispitivanju terena u SAD, uz pomoć tehnologije koja dopire do dubine od 660 kilometara, piše “Guardian”.

Zbog svoje strukture kristala, ringvudit se ponaša kao sunđer koji upija vodonik i čuva vodu u sebi. Čak i kada bi samo jedan procenat stena mantla činila voda, to bi bila tri puta veća količina nego količina svih okeana na Zemlji, dodaje Jakobsen.

Na postojanje ringvudita, uz nešto slabije dokaze, nedavno je ukazivao i tim kanadskih naučnika koji je vršio istraživanja u Brazilu.

Ovo istraživanje obezbedilo je dokaze za teoriju prema kojoj bi se od topljenja i pomeranja stena u tranzitnoj zoni između gornjeg i donjeg mantla/omotača jezgra mogla stvoriti voda koja ostaje zarobljena među stenama na velikoj dubini.

“Da u tom sloju ne postoji voda, onda bi se sva ta količina vode nalazila na površini naše planete, i samo bi planinski vrhovi ponegde provirivali iznad vodene površine”, dodaje Jakobsen. On objašnjava da bi upravo taj sloj vode mogao da imao ulogu tampon, zbog kojeg se nivo okeana nije značajnije povećavao poslednjih miliona godina.

Ranije se smatralo da se najveći deo topljenja u omotaču jezgra dešava znatno bliže površine Zemlje, svega 80 kilometara ispod nas.


IZVOR