Pocetna » Zanimljivosti


Naša Galaksija Ima 10 milijardi Planeta Sličnih Zemlji !!!




  Ocenite članak: 1
pregleda: 828
Dodao/la: Xardas
datum: 2012-04-06


Poslednje procene pokazuju da u našoj blizini postoje 102 ovakve planete, a zasnovane su na višegodišnjem istraživanju, koje ima za cilj da otkrije gde bi sve mogao da postoji život van Zemlje.

Oko 40 odsto zvezda koje naučnici zovu “crvenim patuljcima” mogle bi u svojim solarnim sistemima da imaju planete koje su po veličini i uslovima za život slične Zemlji, piše časopis “Vajrd”.

“Crveni patuljci“, manji i hladniji od našeg Sunca, široko su rasprostranjeni i čine 80 odsto svih zvezda u našoj galaksiji. Ovo naučnike navodi na zaključak da postoji više desetina milijardi lokacija gde bi mogao da postoji život van Zemlje, sa barem sto takvih planeta u našoj blizini.

Ova nova procena dolazi od tima astronoma koji koriste HARPS teleskop Južne evropske opservatorije, koji služi samo za “lov na planete” – 102 ovakve zvezde tokom šestogodišnjeg perioda.

Istraživanje je otkrilo devet planeta koje su između jedne i deset zemljinih masa, uključujući tu i dve u nastanjivoj zoni, sa velikom verovatnoćom da imaju idealnu temperaturu za tečnu vodu. A pošto “patuljci” proizvode mnogo manju toplotu od Sunca, nastanjive zone su mnogo bliže zvezdama.

Teleskopom ćemo tražiti kiseonik po kosmosu.

Velike planete su daleko ređe od “kamenja” naše veličine, i pojavljuju se u orbitama samo 12 odsto “patuljaka”.

Ranije procene bile su da jedna četvrtina zvezda sličnih Suncu ima planetu veličine Zemlje u svojoj orbiti, dok je druga tvrdila da po jedna “zemljolika” planeta postoji za svaku od sto milijardi planeta u našoj galaksiji.

Astronomi se nadaju da će jednoga dana sagraditi teleskop sposoban da direktno hvata svetlost koja dolazi od dalekih zvezda kako bi otkrili da li na njihovim planetama ima tragova kiseonika ili metana.