Pocetna » Nauka


Naučnici definisali boju naše galaksije




  Ocenite članak: 3
pregleda: 1210
Dodao/la: Asuris
datum: 2012-01-18

Slike iz Naučnici definisali boju naše galaksije




Naučnici iz Pitsburga sa "Kenneth P. Dietrich" akademije nauka i umetnosti došli su do najtačnije definicije boje naše galaksije.

Tvrde da je Mlečni put "najčišće bele, gotovo ocakljene boje svežeg prolećnog snega". Otkriće su predstavili profesor fizike i astronomije Džefri Njuman i njegov student Timoti Likia.

Boja je jedna od najvažnijih karakteristika galaksija koje naučnici pri proučavanjima uzimaju u obzir. Boju Mlečnog puta teško je odrediti jer se naš solarni sustav nalazi duboko unutar galaksije. Zbog toga, oblaci dima i prašine sprečavaju istraživače da dobiju celokupnu sliku:

- Isti problem je kod definisanja boje Zemlje. Teško ju je odrediti kada je uglavnom vidimo samo u fragmentima - rekao je Njuman.

Da bi doskočili problemu, dva naučnika su koristila fotografije udaljenih galaksija sličnih Mlečnom putu:

- Slično kao da ste u prostoriji koja nema prozora a želite da vidite kakvo je napolju vreme. Ne možete da vidite šta se tamo točno događa, ali možete da proverite vremenske uslove onlajn na lokalnom području koje je blizu vašem - objasnio je Njuman.

Dvojac je tražio galaksije koje imaju otprilike jedan broj mladih zvezda kao i naša, i one koje rađaju nove zvezde istom brzinom kao naša. Te dve karakteristike određuju boju galaksije.