Pocetna » Zanimljivosti


Naučnici stvorili Mega mrave !




  Ocenite članak: 0
pregleda: 911
Dodao/la: Nacelnik
datum: 2012-01-07


U časopisu "Science"osvanuo članak da su naučnici uspeli da stvore rasu mutanata mega-mrava sa gigantskim glavama i ogromnim čeljustima.Ove Mega mrave naučnici su dobili...

nakon što su aktivirali neke posebne hormone u mravima.

Naučnici su ovim pokazali da obični mravi od Pheidole morrisi vrste,sadrže sve genetske materijale(alat) koji su potrebni da ih pretvore supervojnike mrave,tj samo im je trebala hormonska reakcija.

Naučnici dodali u larve normalnih mrava male količine posebnih hormona,tako da su se larve kasnije transformisale u Mega mrave "super-vojnike"Mega mravi mogu da se prirodno pojave i u divljini i da narastu na oko 4mm,ali u veoma retkim slučajevima.



Inače je posao "mrava vojnika" u mravinjacima po pustinjama Amerike i Meksika, u tome da zaštiti koloniju od napada invazije drugih vojski mrava i da blokiraju ulaz gnezdo sa velikim glavama.

U izveštaju autora naučnika dr Rajendhran Rajakumara,sa Mekgil univerziteta,iz Kanade upućeno kolegama kaze se:"Otkrili smo razvojni potencijal za proizvodnju ovih super mega mrava i uspeli smo da "otkrijemo" pretka mega mrava koji su nastali od pre 35 do 60 miliona godina."