Pocetna » Nauka


Naučnici zavrteli objekat do rekordnih 600 miliona okreta u minuti




  Ocenite članak: 0
pregleda: 914
Dodao/la: Gale
datum: 2013-08-29


Tim naučnika sa Univerziteta Sent Endruz objavio je da su uspeli da stvore najbrži objekat u istoriji koji je napravila ljudska ruka.


Crveni zraci označavaju polarizaciju svetlosnog zraka, koji se menja kako prolazi kroz ljubičastu loptu

Mikroskopska sfera koju su stvorili ima moć da se okreće brzinom od 600 miliona okreta u minuti, što je brže za pola miliona puta od okretanja obične mašine za veš, a više od hiljadu puta brže od zubarske bušilice.

Kada su postigli pomenutu brzinu, sfera je, tvrde naučnici, nestala.

- Ne znamo šta se dogodilo sa sferom, ali jedna od mogućnosti je da je dostigla izvesnu teorijsku granicu brzine, posle čega se na neki način promenila - kažu naučnici.

Sledeće pitanje koje se postavlja pred naučnike jeste da oktriju šta se desilo sa predmetom i da li su stvarno oktrili potpuno novi fizički fenomen, smatra Palab Goš, naučni ekspert.

Čitav ogled je krenuo od namere da se otkrije šta se pri velikim brzinama rotacije dešava sa većim predmetima koji su sačinjeni od miliona atoma. Da bi do tog saznanja došli, naučnici su napravili mikroskopsku loptu od kalcijum-karbonata, prečnika samo četiri milionita dela metra.

Zatim su koristili malu silu laserskog svetla koja je držala sferu u vazduhu uz pomoć pritiska radijacije svetlosti - što bi se moglo uporediti sa levitacijom lopte za plažu na naduvavanje uz pomoć mlaza vode.

Cilj eksperimenta je bio da se vidi šta bi se dogodilo kada bi se mikroskopska sfera zavrtela što je više tehnički moguće.


IZVOR