Pocetna » Nauka


Naučnici žele da uhvate neuhvatljivo




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1017
Dodao/la: Gale
datum: 2013-12-21

Slike iz Naučnici žele da uhvate neuhvatljivo Slike iz Naučnici žele da uhvate neuhvatljivo


Tim evropskih astrofizičara planira da zabeleži prvu fotografiju crne rupe, a nedavno dodeljena donacija mogla bi da im pomogne u njihovoj nameri.

Evropski savet za istraživanje dodelio je 14 miliona evra timu koji stoji iza projekta BlackHoleCam.

Ovaj projekat za cilj ima posmatranje supermasivne crne rupe u jezgru naše galaksije kako bi zabeležio njen krajnji horizont – teoretsku granicu izvan koje ništa, pa čak ni svetlo, ne može da pobegne.



„Dok većina astrofizičara veruje u postojanje crnih rupa, niko nikada zapravo video jednu. Tehnologija je sada dovoljno uznapredovala da zapravo možemo da snimimo crnu rupu i proverimo njihovo postojanje – ako nema ovog krajnjeg horizonta, nema ni crnih rupa“, izjavio je Heino Falke, jedan od članova tima koji stoje iza ovog projekta.

Projekat neće biti u stanju da zabeleži samu crnu rupu, ali istraživači veruju da mogu da vide njen horizont, stvar koju je predvidela Ajnštajnova teorija relativiteta.



Kada gas biva usisan u crnu rupu usled izuzetno intenzivnog gravitacionog polja on proizvodi jake radio emisije pre nego što nestane. Ovaj krajnji horizont trebalo bi da oda svoje prisustvo bacanjem senke na te svetle emisije, izjavili su istraživači.


IZVOR