Pocetna » Sport


Nemačka šampion sveta, Gece u drugom produžetku zavio Argentinu u crno!




  Ocenite članak: 0
pregleda: 848
Dodao/la: Gale
datum: 2014-07-14

Slike iz Nemačka šampion sveta, Gece u drugom produžetku zavio Argentinu u crno! Slike iz Nemačka šampion sveta, Gece u drugom produžetku zavio Argentinu u crno! Slike iz Nemačka šampion sveta, Gece u drugom produžetku zavio Argentinu u crno! Slike iz Nemačka šampion sveta, Gece u drugom produžetku zavio Argentinu u crno!


Nemačka je novi prvak sveta u fudbalu! U finalu na slavnoj Marakani u Rio de Žaneiru, fudbalska reprezentacija Nemačke je posle produžetaka, golom rezerviste Marija Gecea u 113. minutu, savladala Argentinu sa 1:0 i tako po četvrti put u svojoj istoriji osvojila Mundijal, prvi posle 1990. godine kada je naspram sebe imala istog rivala.



Velike fudbalske borbe često su nezanimljivije od prethodnog dela takmičenja, ulog je prevelik da bi se rizikovalo, a goleade su prilično retke. Uzbuđenja u borbi za trofej namenjen šampionu planete, međutim, nije manjkalo - a kulminaciju su imala u drugom produžetku, i to u vidu majstorskog poteza. Dvojica rezervista, Širle i Gece, nadmudrili su odbranu Argentine, a strelac gola za titulu je centaršut sa levog krila iskoristio da grudima savršeno primiri loptu na levoj ivici peterca, te da je pošalje pokraj tela do tada odličnog golmana Romera. Za slavlje Nemačke, za pobedu "pancera", za ulazak u istoriju i, po mnogima, zasluženu titulu posle svega što su novi šampioni planete prikazali u Brazilu.



Uoči finala činilo se da je jedino kadrovsko pitanje koje je mučilo selektore bilo ono da li će se Anhel di Marija oporaviti dovoljno da zaigra za "gaučose" od starta, ali to što on nije uspeo, nije bio jedini šok: na zagrevanju povređeni Sami Kedira zadao je glavobolje strategu "pancera", Joakimu Levu, koji je u vatru ubacio debitanta u "startnih 11", zadnjeg veznog Borusije Menhegladbah, Kristofa Kramera.



I Kramer je relativno rano morao da se preseli među povređene, mada je upoznavanje sa Demikelisovim ramenom u jednoj bezizlaznoj situaciji bilo tek desetak minuta kasnije kobnije po njegovo zdravlje, a taj susret najbolje je oslikavao ono što se dešavalo u uvodnih 20 minuta: Nemci su imali inicijativu, a poučeni brazilskim debaklom Argentinci su se branili u dva "bloka", sa četiri defanzivca i tri vezna igrača, i to zonskim mentalitom, koji im je naređivao kidisanje na suparničke igrače samo kada uđu u završnih 30 metara do svog cilja.



Sa jedne strane pokušaji pomalo previše izvučenog u stranu Tomasa Milera, da centaršutevima s desnog krila iskoristi što je Argentincima tada Sunce smetalo da dobro vide loptu, ali i nemačka defanzivna borbenost koja je počinjala gde god da je rival bio u posedu, a sa druge strpljenje "gaučosa" i oslanjanje na kontre, doneli su prvu šansu tek u 20. minutu. Kros je očajnim rešenjem probao da sa 35 metara glavom vrati loptu golmanu Nojeru, ona je stigla samo do usamljenog Iguaina koji se toliko šokirao ukazanom šansom - da je šutirao poput petlića, slabo i vrlo neprecizno, daleko od leve stative, i to baš kada se činilo da je pogodak sa ivice kaznenog prostora neminovan.



Kada je zatresao mrežu, deset minuta kasnije, uzalud se radovao jer je pravedno dosuđen ofsajd, ali i ta brza akcija Argentine, i to započeta očajničkim odbrambenim bacanjem Maskerana, pokazala slabost "pancera". Ma koliko umeli da budu dominantni, u pozicionoj igri naspram jakog bedema, opasni suparnički napadači imaju itekako čemu da se nadaju. Taj optimizam je bio ojačan kada je i ošamućen Kramer morao da u 31. mestu napusti teren, pa je umesto njega, defanzivnog veznog, u igru Lev poslao ofanzivnog, Širlea. Ispostavilo se jednog od najopasnijih igrača ovog finala.



Ali, scenario je i dalje bio isti: Sabeljini puleni su čekali Nemce u 4-3-3 zasedi, koja je pritom imala veliki prostor između veznog reda i napada, što je ojačalo opasnost od njihovig kontri, a smanjilo ubacivanja Lama i Hevedesa u ofanzivne akcije Nemaca. Levova ekipa je, pritom, sve više strepela - Mesi je dvaput u drugom delu prvog poluvremena umakao čuvarima i uneo pometnju u zadnju liniju odbrane, a Nemačka je prvi šut u okvir gola uputila tek u 36. minutu, kada je Romero bacanjem u desno sprečio da Širleov udarac, koji je prošao tik iznad Milerove glave, završi u mreži.



Prvo poluvreme je burno završeno, argeninskim zaboravljanjem Hevedesa, koji je glavom, posle kornera, loptu poslao pravo na stativu, a akcija je potom odmah prekinuta jer dosuđena nedozvoljena pozicija njegovog saigrača. I, čim su se fudbaleri vratili na igralište, Argentina je mogla do vođstva, jer je odbranu Nemačke nadmudrio dodavanjem Bilja, da bi Mesi probao niskom dijagonalom sa leve strane kaznenog da postigne gol, no lopta je prohujala pokraj stative.



U to, drugo poluvreme, "gauočosi" su ušli sa osveženim napadom, jer je Lavecija odmenio Serhio Aguero, ali je njihov kolega iz špica, Iguain, bio u centru pažnje. Najviše zbog toga što ga je golman Nojer prosto odneo na ivici kaznenog prostora u 57. minutu, a italijanski sudija Ricoli nekim čudom dosudio prekršaj u napadu, iako je nemački čuvar mreže rukom izbio loptu iznad Gonzalove glave, a kolenom i telom tresnuo rivala o tlo.



Nemci su i dalje češće bili na suparničkoj polovini, gde su prekršaji počeli da se nižu, kao i žuti kartoni za Maskerana i Aguera, no kako je vreme odmicalo, a šansi bilo manje nego u burnom uvodnom delu utakmice, selektori su počeli sa dodatnim taktičkim nadmudrivanjima. Naizgled klasična zamena "odmoran umesto umornog", u vidu ulaska Palasija umesto Iguaina, zapravo je Argentincima promenio taktiku napada, jer je Mesi preuzeo mesto centralnog špica, blago povučenog u odnosu na "Kuna" Aguera koji je bio desnokrilni napadač, te Palasija, koji se izvlačio na levu stranu.



Oni su takvim pristupom naterali Nemce da njihovi zadnji vezni, Švajnštajger i blago pouvečni Kros, ne odlaze često u napad jer je njima iza leđa Mesi najčešće i primao loptu, no umor Argentinaca i njihova tenzija pred finiš drugog poluvremena, ipak su od Nemaca stvorili opasnijeg rivala. Kad god bi "gaučosi" pripretili kontrom, uzvraćali bi "panceri" još opasnijim napadom, naročito kako se bližio 90. minut. Mreže su, međutim, mirovale, pa se ušlo u produžetke, a prvu šansu imao je rezervista Širle, kada je njegov snažan udarac odličnom intervencijom zaustavio Romero. Samo tri minuta kasnije Humelsovu lošu intervenciju Palasio nije iskoristio da sa deset minuta matira nemačkog golmana, jer je prejako a neprecizno uputio lob, što je, posle Iguainovog, bio drugi zicer "gaučosa" na ovom meču, oba posle kikseva suparničkih igrača.



Pa opet, ma koliko Argentinci vrebali, činjenica je da su u drugi produžetak ušli a da od početka meča nisu imali šut u okvir gola, baš kao što je činjenica bila da su Nemci konstantno pleli mrežu oko Romerovog gola. Publika se natpevavala, nisu zaostajali nemački navijači mnogo za svojim rivalima, poznati su uživali fotografišući malo sebe na ovom spektaklu, a malo snimajući utrčavanje golišavog navijača, no ono što se čekalo - gol, moralo je još da se čeka.

Do 113. minuta i akcije dvojice momaka koji su ušli sa klupe. Nemački rezervisti su možda bili i "najjači tim" na ovom Mundijalu, a naciji su se odužili i u borbi za trofej: opasni Širle je proigrao Gecea sa levog krila, on je na bližem uglu peterca primirio loptu grudima i odmah je poslao ispod ruke, a pokraj tela argentinskog golmana za argentinske suze i slavlje cele Nemačke, novog šampiona sveta u fudbalu.

Finale Svetskog prvenstva 2014
Nemačka - Argentina 1:0 (0:0, 0:0)
Strelac: Mario Gece u 113. minutu
Rio de Žaneiro - Stadion: Marakana; Gledalaca: 74.738; Sudija: Nikola Ricoli (Italija); Žuti kartoni: Švajnštajger, Hevedes - Maskerano, Aguero
Nemačka: Nojer, Lam, Humels, Boateng, Hevedes, Kramer (od 31. Širle), Švajnštajger, Miler, Kros, Ozil (od 120. Mertezaker), Klose (od 88. Gece)
Argentina: Romero, Zabaleta, Demikelis, Garaj, Roho, Bilja, Maskerano, Perez (od 86 Perez), Mesi, Iguain (od 77. Palasio), Laveci (od 46. Aguero)


IZVOR


+1   Spam
SEBO55   (2014-07-14 1:29 PM) [Sadrzaj]
navio sa za obije momcadi ehehe njmacka nabolja