Pocetna » Nauka


Nemački satelit pao na Zemlju
  Ocenite članak: 0
pregleda: 712
Dodao/la: raso
datum: 2011-10-24
Nemački satelit "Rosat" pao je juče negde u jugoistočnoj Aziji, saopštili su američki naučnici, ali niko još nije siguran gde su njegovi delovi tačno udarili.

Većina delova naučno-istraživačkog satelita, koji je van funkcije već više od 10 godina, očekivalo se da će biti spaljeni tokom ulaska u atmosferu, ali do 30 delova, ukupne težine od 1,87 tona, mogli bi da udare o Zemlju brzinom od 450 kilometara na čas, saopstio je Nemački aerosvemirski centar.

Džonatan Mekdauel, iz Centra za astrofiziku Harvard-Smitsonijan u Kembridžu, u američkoj državi Masačusets, izjavio je da izgleda da je satelit pao u jugoistočnoj Aziji, preneo je AP.

"Da su pali u naseljeno područje verovatno bi do sada bilo izveštaja", izjavio je Mekdauel.

Prema procenama na osnovu podataka koje je američka vojska poslala naučnicima, delovi satelita su verovatno pali negde istočno od Šri Lanke, iznad Indijskog okeana, ili Andamanskog mora, kod obale Mjanmara, a najdalje do teritorije Kine.

Satelit je ušao u atmosferu danas između 1:45 i 2:15 sati po zapadnoevropskom vremenu, a trebalo mu je najviše 15 minuta da udari u zemlju.

Nekoliko sati pre njegovog ulaska u atmosferu, Nemački aerosvemirski centar je saopštio da se ne očekuje da će delovi pasti na tlo Evrope, Afrike i Australije.

Najveća pojedinačni deo satelita koji bi mogao da udari u Zemlju je ogledalo teleskopa koje je otporno na toplotu.

Naučno-istraživački satelit "Rosat" lansiran je u 1990. godine i isključen je 1999. pošto je korišćen za istraživanje crnih rupa i neutronskih zvezda, kao i za izvođenje prvog svemirskog istraživanja izvora X-zraka koji su snimani teleskopom.