Pocetna » Zanimljivosti


Nestašan i bezobrazan, Kea je vrlo društven planinski papagaj



loading...

  Ocenite članak: 0
pregleda: 497
Dodao/la: Pegaz
datum: 2012-11-06

Slike iz Nestašan i bezobrazan, Kea je vrlo društven planinski papagaj Slike iz Nestašan i bezobrazan, Kea je vrlo društven planinski papagaj


Kea (ili zelena gorska papiga) živi u planinskom području Novog Zelanda. Zahvaljujući svom fantastičnom smislu za humor ta ptica svojim nestašlucima zabavlja i oduševljava ljude — ili im pak ide na živce.

Zamislite da ste čitav dan proveli u planinarenju. Umorni stižete u planinarski dom. Nakon što ste se dobro najeli, samo želite otići u krevet i mirno spavati. No jedna obitelj kea ima drugačiji plan. Te ptice slijeću na krov planinarskog doma i zaključuju da bi im spuštanje niz valoviti limeni krov bilo izuzetno zabavno. Zvuk kandži kojima grebu po limenom krovu pravi je užitak za njihove uši. Da bi pokazale koliko uživaju u tome, veselo krešte spuštajući se niz krov. Zatim lepeću krilima penjući se natrag na vrh krova, a nakon toga slijedi repriza te bučne parade.

Međutim, razigranim keama čak i ta igra može dosaditi, pa zato smišljaju neke druge vrste zabave. Sada bacaju kamenčiće koji se kotrljaju niz krov, a potom se spuštaju za njima te čitavo vrijeme ispuštaju prodorne krikove. Da bi vidjele reakciju gostiju planinarskog doma, vješaju se okrenute glavom prema dolje i zure u prozore. Možda misle da umorni planinari uživaju u toj predstavi na krovu. No prije nego što procijenite zaslužuju li te gorske papige da ih se naziva klaunima, upoznajmo se malo bolje s njima.

Kea je dobila ime po svom prodornom glasanju za vrijeme leta koje zvuči kao kee-a. Ona je autohtona novozelandska ptica koja živi samo u planinskom području Južnog otoka. Budući da živi u šumskim područjima koja se nalaze na velikim nadmorskim visinama, sve do granice iznad koje više nema vegetacije, uglavnom se hrani raznim bobičastim plodovima i mladicama drveća.

Kee su krupne i snažne ptice — mužjak je težak čak 1,2 kilograma te zna biti dugačak i do 50 centimetara. Perje im je uglavnom zelene boje. Iako se bojom odlično uklapaju u šumski okoliš, te će vam ptice odmah zapeti za oko. U ptičjem svijetu ističu se svojom neustrašivošću, specifičnim glasanjem, veličinom tijela te grimiznom bojom donjih krilnih pera.


Vole se igrati

Nestašno ponašanje ovih ptica sastavni je dio njihovog karaktera. Budući da su beskrajno znatiželjne, istražuju sve na što naiđu na svom teritoriju, a naročito ono što im je novo ili neobično. Istraživanje se ne svodi samo na gledanje — one moraju svojim snažnim kljunom ispitati predmet, kljucajući po njemu sve dok im ne dosadi ili dok ga ne unište.


Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.

|