Pocetna » Nauka


Nova pošast zove se “emocionalna zaraza”




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1146
Dodao/la: Skorpion
datum: 2011-11-21




U istraživanju koje je nedavno objavljeno se tvrdi da stres može biti jednako zarazan kao i prehlada ili grip, tako da teskobu i nervozu možete preneti i na ljude u okolini.
Ukoliko na poslu sedite pored kolege koji je pod stresom zbog najmanje sitnice ili koji provede dan kukajući, vi ćete postati više od osobe koja to samo sluša. U tom slučaju vi ste taj koji će dobiti "stres iz druge ruke”.
Profesor psihologije Elaine Hatfield kaže da se pasivni ili "korišćeni” stres može proširiti na ostale kolege na radnom mestu.
"Mi takođe možemo biti zahvaćeni tuđim teskobama, depresijom ili stresom. Bez obzira na to šta drugi ljudi osećaju i mi ćemo to osećati na isti način”, kaže profesorica Hatfield.

Njeno istraživanje je pokazalo da, ukoliko smo u neposrednoj blizini takvih osoba, njihove emocije upijamo poput sundjera. Takvo nešto se zove "emocionalna zaraza”.
U početku slušamo naše kolege pokušavajući ih tješiti i solidarisati se s njima, ali nakon slušatelja postajemo osoba koju zahvata pravi stres te upadamo u nevolje više nego što one stvarno jesu naše.
Na primer, u Britaniji je stres toliki problem na radnim mestima da radnici vrlo često izostaju s posla i uzimaju bolovanje zbog toga.
Dr Andrew Parker, psihijatar konsultant u bolnici Capio Nightingale u Londonu, kaže da zbog sve učestalije pojave stresa među radnom populacijom, njegova klinika otvara čak i posebno odeljenje za stres i posttraumatski stresni poremećaj