Pocetna » Zanimljivosti


Novo ekološko oružje sa Filipina




  Ocenite članak: 0
pregleda: 741
Dodao/la: Gale
datum: 2014-05-15

Slike iz Novo ekološko oružje sa Filipina


Biljna vrsta "Rinorea niccolifera" sa Filipina, uskoro bi mogla da postane novo ekološko oružje zbog sposobnosti da upije veliku količinu metala. Može da nagomila i do 18.000 ppm metala, a da se ne otruje, za šta naučnici i dalje nemaju tačno objašnjenje.

Nova biljna vrsta, Rinorea niccolifera, može da nagomila i do 18.000 ppm metala u svom lišću, a da se ne otruje, piše Nacionalna geografija

Veličina ppm upotrebljava se za izražavanje koncentracije u relativnim proporcijama i bezdimenzionalna je veličina.



Jedan ppm predstavlja jedan deo na 1.000.000 delova, ili jedan deo na 106 delova, ili vrednost 10-6. To je 100 do 1000 puta više od nivoa nikla u većini ostalih biljaka.

Ova nova vrsta pronađena je na ostrvu Luzan na Filipinima, na području poznatom po tlu bogatom metalima.

Sposobnost gomilanja tako velike količine nikla veoma je retka u biljnom svetu - zasad je poznato samo 450 biljaka koje imaju tu moć hipergomilanja. Čak i u područjima koja su bogata niklom, manje od jedan posto biljaka ima sposobnost hipergomilanja.

Ova biljka zanimljiva je ne samo u naučnom smislu, već ima i praktičnu upotrebu.

Mogla bi da se koristi u ekološku svrhu, kako bi se pročistilo tlo zagađeno metalom. Takođe, ova biljka bi našla svoju upotrebu i u komercijalne svrhe kada bi zaživelo tzv. „zeleno rudarstvo“, gde bi se uz pomoć biljaka iz tla izvlačili željeni metali.


IZVOR