Pocetna » Zdravlje


Od nove godine drugačiji sistem vakcinacije: Jedan ubod, zaštita od pet bolesti i to besplatno!




  Ocenite članak: 0
pregleda: 933
Dodao/la: Gale
datum: 2013-11-26

Slike iz Od nove godine drugačiji sistem vakcinacije: Jedan ubod, zaštita od pet bolesti i to besplatno!


Od prvog dana 2014. godine primenjivaće se drugačiji sistem vakcinacije dece. Uvodi se primanje obavezne petovalentne vakcine koja će biti zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i hemofilus influence B. Mogućnost da deca primaju petovalentnu vakcinu postoji već osam godina s tim što su roditelji morali da za to izdvajaju oko 3.000 dinara po dozi. Od 1. januara te troškove snosiće Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO).


Od sledeće godine efikasnije vakcinacija dece

- Ovo je veliki napredak, veliki doprinos i komoditet i za roditelje i za decu. Vakcine koje su se ranije davale pojedinačno sada će se primati odjednom i to je adekvatnije rešenje. Uz to vakcina će kao besplatna biti dostupna svima - rekao nam je profesor doktor Branislav Tiodorović, epidemiolog.

Kako je naglasio, velika prednost vakcinacije sa višestrukim delovanjem jeste to što je u nju uključena acelularna vakcina protiv velikog kašlja koja nema nikakve postvakcinalne reakcije.

Uvođenje obavezne petovalentne vakcine regulisano je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a iz njega je proizašao Pravilnik o imunizaciji i zaštiti lekovima, koji je stupio na snagu u martu ove godine.

Ovo je tek početak promene vakcinacije dece. Do polovine sledeće godine očekuje se i uvođenje penumokokne vakcine koja će najmlađe zaštiti od upale pluća.

O ovim izmenama već je sastavljen predlog Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, čija se razmatranje i usvajanje uskoro očekuju u Narodnoj skupštini Srbije. Nakon usvajanja zakona uslediće i donošenje novog Pravilnika o vakcinacijama.

Kao jedna od mogućih promena, pominje se i primena šestovalentne vakcine koja bi pored pomeutih pet bolesti decu zaštitila i od hepatitisa B.

- Za sada i dalje važi pravilo da je ovu vakcinu bolje davati pojedinačno, mada se njena primena sa drugim vakcinama ne isključuje i ostaje da se razmatra - dodao je Branislav Tiodorović.

Iako drugačije primene, vakcinacija dece će i ubuduće uključiti 10 vakcina, neophodnih za zaštitu dece, i to tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, hemofilus influence B, malih boginja, zauški, rubele, hepatitisa B.


IZVOR