Pocetna » Zanimljivosti


Oduševio Bila Gejtsa: Beograđanin onlajn igrama uči decu matematici




  Ocenite članak: 0
pregleda: 734
Dodao/la: Gale
datum: 2013-12-01

Slike iz Oduševio Bila Gejtsa: Beograđanin onlajn igrama uči decu matematici


Osnivač Majkrosofta, i kompjuterski mag Bil Gejts juče je na "tviteru" pohvalio Zorana Popovića, američkog naučnika poreklom iz Srbije, koji onlajn igricama uči decu matematici.

Bil Gejts, koji je, maltene, izmislio današnju tehnologiju izrazio je oduševljenje Beograđaninom čija igrica Foldit, kojom se proslavio izaziva igrače da kreiraju formule proteina, a slede i igrice za pronalaženje ćelija kancera.

Zoran Popović razvija ideju da se kompletno obrazovanje sprovodi kroz igru, i na fantastičan način, kroz veoma ozbiljne kompjuterske igrice "tera" decu da zavole matematiku, i iskoriste njene potencijale.


Bil Gejts

"Imate armadila, crno-belu pastrmku i duginu pastrmku. Mogu li da stanu u kutiju?" Kako opisuje sajt Wired, ovo nije nerešiva pitalica, već način na koji Popović uči decu.

On je kompjuterki naučnik i profesor sa Univerziteta Wašington, šef je Centra za igračku nauku na istoimenom univerzitetu, i veoma je priznat u akademskom svetu.

Popović je postao poznat 2010. godine po svojoj popularnoj onlajn igrici Foldit, koju je osmislio dve godine ranije sa profesorem biohemije Dejvidom Bejkerom, i koja je izazivala igrače da kreiraju formulu proteina savijajući i rearanžirajući amino kiseline u nove oblike.

Pobednici su oni koji na kraju naprave najbolji molekul.


IZVOR