Pocetna » Nauka


Ogromna crna rupa proždire oblak gasa veći od Zemlje




  Ocenite članak: 1
pregleda: 1117
Dodao/la: Asuris
datum: 2011-12-17


Koristeći Veoma veliki teleskop (VLT) istraživači iz Evropske južne opservatorije (ESO), koja se nalazi u pustinji Atakami na jugu Čilea, zapazili su da se džinovski oblak gasa, nekoliko puta veći od Zemlje, kreće brzinom od devet miliona kilometara na sat ka crnoj rupi u središtu Mlečnog puta.

Poznato je da crne rupe uvlače u sebe sve što im se približi, ali će ovo biti prvi put da se astronomima pruža prilika da vide kako guta tako veliki oblak. Svoja zapažanja o tom spektakularnom svemirskom događaju, koji će moći da se posmatra 2013, objaviće u naučnom časopisu „Nejčer”.

Oni se nadaju da će im snažna eksplozija radijacije, koja će biti oslobođena prilikom sudara, omogućiti da zavire u ogromnu crnu rupu i pokušaju da ustanove zašto je u normalni okolnostima tako neaktivna. U okviru 20-godišnjeg programa praćenja zvezda oko džinovske crne rupe u srcu naše galaksije, tim astronoma, predvođenih Rajnhardom Genzelom sa Maks-Plankovog instituta za fiziku iz Hajdelberga, otkrio je jedinstven novi objekat koji se brzo približava crnoj rupi. Naučnici ističu da uprkos džinovskim dimenzijama, oblak ima masu svega tri puta veću od Zemljine, da je za proteklih sedam godina udvostručio brzinu, koja sada iznosi 2.350 kilometara u sekundi i da će sredinom 2013. da stigne na 40 milijardi kilometara od crne rupe. Sama crna rupa, nazvana Strelac A* (Sgr A) udaljen je od Zemlje oko 27.000 svetlosnih godina i ima masu četiri miliona puta veću od Sunca.

Posle određenog praga - koji se u teoriji relativiteta naziva granica događaja - ništa ne može da se odupre njenom gravitacionom polju, čak ni svetlost. Neće joj umaći ni ovaj oblak, koji se ne sastoji od dovoljno materije da bi sačuvao oblik pod uticajem vlastite gravitacije, tako da je već počeo da se izdužuje i krza po ivicama.

- Iz naučne fantastike svima nam je poznata slika astronauta koji se izdužuju kao špagete u blizini crne rupe. Uskoro ćemo moći da vidimo kako se taj fenomen dešava sa zlosrećnim oblakom, koji neće preživeti ovaj bliski susret. Polovina oblaka će biti progutana, dok će ostatak biti odbačen natrag u svemir - objasnio je Štefan Gilesen, član tima iz Maks-Plankovog instituta.

Ali taj nasilni proces bukvalno će osvetliti zagonetni svemirski objekat i omogućiti naučnicima da u njega zavire.