Pocetna » Zanimljivosti


Orange Is The New Black menja modu u pravim zatvorima




  Ocenite članak: 0
pregleda: 816
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2014-08-02


Kako je narandžasta garderoba istrebljena iz američkih zatvora zbog jedne serije


Narandžasta odeća za zatvorenike zvanično je postala previše kul i to zbog serija poput Orange Is The New Black koje su sada vrlo popularne, a zatvorski život predstavljaju sa dozom smeha, tako da on ne deluje baš tako surovo kao što inače jeste.

Da se razumemo, Orange Is The New Black jeste jedna od najboljih novijih dramedija (iako je uporno guraju među komedije zbog potencijalnih nagrada) i u njoj ćete lako prepoznati kritike na račun zatvorskog sistema u Americi. Međutim, u ovoj seriji prikazana je plejada zanimljivih ženskih likova koje tumače više nego odlične glumice koje su jednostavno kul.I tu je došlo do problema.

Da li zatvorenici uopšte smeju da budu kul? Hmmm.... Teško pitanje.

No, nije to jedini problem. Šerif William Federspiel iz okruga u kojem će dosadašnje narandžaste uniforme biti zamenjene tradicionalnim kombinezoniuma na crno bele pruge, objasnio je ovu problematiku na sledeći naćin:

"To je čak zabrinjavajuć fenomen, jer mnogi naši zatvorenici obavljaju svoje uslovne baveze u javnosti i to u baš takvim, narandžastim uniformama koje su danas sve popularnije i van rešetaka, pa vrlo lako na ulici možete sresti ljude u njima. Ne želim da dođe do toga da neki naš redar ili prolaznik na ulici zameni običnog prolaznika za nekog našeg zatvorenika i obrnuto".


Na pitanje šta o promeni kažu sami zatvorenici, šerif odgovara: "Ne sviša im se ta ideja i vrlo jasno - i glasno - su nam dali to do znanja. Mada, moj odgovor ostaje isti: Jadni vi... pa, ko vas je terao da dođete u zatvor... Nisam vas ja pozvao da dođete i birate uniforme."

Još jedna zanimljiva činjenica - u seriji Orange Is The New Black većina zatvorenica uopšte ne nosi narandžaste već bež uniforme, budući da su one upitne rezervisane samo za zatvorske novajlije.


IZVOR