Pocetna » Zdravlje


Osam namirnica koje smanjuju rizik od raka dojke




  Ocenite članak: 0
pregleda: 859
Dodao/la: _Sweeper_
datum: 2011-11-07




Nikad nije kasno da počnete da mislite o zdravlju svojih grudi i da malim promenama životnog stila smanjite rizik od raka dojke, piše Hafington Post. Jedan od prioriteta bi trebalo da bude da ostanete vitki jer je održavanje normalne telesne težine jedna od metoda da se smanji rizik od karcinoma dojke, piše časopis Kenser. Druga istraživanja su pokazala da redovno vežbanje takođe može da smanji rizik. Ali ono što jedete podjednako je važno.

"Žena može da smanji rizik od oboljenja od karcinoma za dve trećine pravilnom ishranom i održavanjem zdrave težine", kaže dr. Čeril L. Rok, profesorka porodične i preventivne medicine na Univerzitetu u Kaliforniji. "Čak i žena koja nosi BRCA1 ili 2 gen (dve genetske mutacije koje nose rizik kod žena) mogu da smanje šanse da obole". Evo šta bi trebalo da redovno nabavljate i jedete:

1. ŠLJIVE I BRESKVE
Naučnici tvrde da šljive i breskve imaju isti nivo antioksidanasa kao i borovnica koja se smatra moćnim antioksidansom, kao i da sadrže dve vrste polifenola koji pomažu ubijanju ćelija raka dojke, ostavljajući zdrave ćelije netaknutim. To je stvarno dobra vest jer tradicionalni načini lečenja često uništavaju zdrave ćelije.

***Vitaminski suplementi stvaraju više štete nego koristi

2. ORASI
Istraživanje objavljeno u časopisu "Ishrana i rak" sugeriše kako orasi mogu da osujete rast raka dojke. U studiji medicinskog fakulteta Univerziteta Maršal u Zapadanoj Virdžiniji naučnici su jednoj grupi miševa davali dnevne količine oraha koja je ekvivalent količini 57 grama za ljude, a druge su hranili normalnom hranom bez oraha. Nakon 34 dana, stopa rasta tumora kod miševa hranjenih orasima prepolovila se u odnosu na miševe koji nisu imali orahe u svojoj ishrani. Naučnici smatraju da orasi imaju antiupalna svojstva koji dolaze iz omega-3 masnih kiselina, fitosterola i antioksidanasa koji ih čine dobrim saveznikom u borbi protiv karcinoma. Upozorenje: doza oraha od 50-ak grama vredi 370 kalorija.

3. BROKOLI
Sulforan, jedinjenje koje postoji u brokoliju, smanjivao je broj matičnih ćelija raka dojke (koje utiču na proširenje raka i njegov povratak) u eksperimentima sprovedenim na miševima u istraživanju rađenom na Univerzitetu u Mičigenu. Sam brokoli ne može da da dovoljno sulforana da biste postigli isto dejstvo, ali kako biste iz tog povrća dobili najviše, jedite ga sirovo ili samo kratko kuvano.

4. LOSOS
Uzimanje dodataka ribljeg ulja najmanje deset godina uzastopce može da smanji rizik od duktalnog karcinoma koji je najčešći tip raka dojke, tvrdi istraživanje objavljeno u časopisu Kenser Epidemolodži, Biomarkers & Prevenšn. Smatra se da omega-3 masne kiseline u ribljem ulju smanjuju upalne procese koji podstiču razvoj karcinoma dojke. Ali možete da izbegavate dodatke ishrani i dobijete dovoljne količine omega-3 masnih kiselina jedete li oko 240 grama ribe (lososa, tunjevine, sardine) nedeljno.

***Ovakav macan će nas definitivno podsetiti na samopregled dojki! (VIDEO)

5. MASLINOVO ULJE
Još jedan razlog da posegnete za ekstradevičanskim maslinovim ulje. Kad su naučnici u Barseloni pacovima s karcinomom dojke davali masnoće samo maslinovog ulja (za razliku od suncokretovog) otkrili su da su antioksidansi i oleinska kiselina u maslinovom ulju potisnuli rast malignih ćelija.

6. PERŠUN
Naučnici su otkrili da ova biljka može da spreči rast zloćudnih ćelija. Kod miševa čijoj se ishrani dodavao apigenin, jedinjenje kojim su bogati peršun i celer, rasla je otpornost na razvoj malignih tumora. Stručnjaci preporučuju da na barem jedno jelo dnevno dodate prstohvat sveže naseckanog peršuna.

***Vitamin D važan u borbi protiv raka

7. KAFA
Kafa bi mogla da smanji rizik od agresivnog oblika raka dojki, tvrdi jedna studija objavljena ove godine u časopisu Brest Kenser Riserč. "Jedno je od objašnjenja da antioksidansi iz kafe štite ćelije od oštećenja koja mogu da dovodu do karcinoma", kaže autor studije dr. Jingmei Li. Ipak, potrebno je još istraživanja da bi se potvrdile ove tvrdnje.

8. PASULJ
Veći unos vlakana može da smanji rizik od karcinoma dojke, piše u studiji objavljenoj u Amerikan Žurnal of Klinical Nutrišn u kojoj se tvrdi da se za svakih 10 grama vlakana dodatih dnevnoj ishrani rizik od raka dojke smanjivao za sedam posto. Ta količina znači pola šolje pasulja dnevno. Bogati vlaknima su i ječam, sočiva, artičoke, grašak, urme i maline, piše Huffington Post, a prenosi T portal.