Pocetna » Zanimljivosti


Osmaci ne moraju da znaju pravopis




  Ocenite članak: 0
pregleda: 781
Dodao/la: katy02
datum: 2012-06-13


Učenicima osmog razreda koji će za nekoliko dana polagati završni ispit, biće priznati kao tačni i oni odgovori koji su pravopisno neispravni.

Odgovor će biti tačan i ako učenik na testu, na primer, pogrešno upotrebi veliko ili malo slovo ili prekrši druga osnovna pravopisna pravila, što je, kako je rekao član Aktiva profesora srpskog jezika i književnosti Moravičkog okruga, Vlada Dimitrijević, nedopustivo.

To uputstvo Ministarstva prosvete preneto je, prema Dimitrijevićevim rečima, tokom obuke za pregledače testova, koja je u Čačku održana krajem prošle nedelje.

"Kao profesori srpskog jezika i književnosti, zaduženi za opismenjavanje učenika, oštro se protivimo neracionalnoj odluci kojom se poništava sav naš trud da motivišemo učenike da se pravilno pismeno i usmeno izražavaju", rekao je Dimitrijević.

Kako kaže, uputstvo ne važi samo kada se pregledaju pitanja koja su neposredno vezana za pravopis.

Takođe, đacima se neće računati u grešku ako mešaju latinično i ćirilično pismo.

Iako su testovi, osim za pripadnike nacionalnih manjina, štampani ćirilicom, učenicima će biti dozvoljeno da popunjavaju test latinicom, kaže Dimitrijević.

Početni standard na osnovnom nivou je elementarna pismenost, odnosno zahtev da se poznaju oba pisma, ćirilica i latinica. Učenik koji nedovoljno poznaje ćirilicu da bi tim pismom mogao rešiti test, pokazuje da nije ispunio prvi i osnovni standard, rekao je on.

Ministarstvo prosvete i nauke, kako smatra Aktiv, time grubo zanemaruje obrazovne standarde za kraj obaveznog obrazovanja, koji predviđaju na svim nivoima primenu pravopisne norme, počev od jednostavnih primera u koje se mora ubrojati bar pisanje vlastitih imena velikim slovom, ako ništa drugo.

"Želimo da sačuvamo profesionalizam koji nam nalaže da realizujemo ciljeve vaspitanja i obrazovanja među kojima je na prvom mestu kulturna baština: pismo, jezik i pravopis", rekao je Dimitrijević.