Pocetna » Nauka


Ovako će izgledati umiranje Zemlje




  Ocenite članak: 1
pregleda: 1228
Dodao/la: LaMistress
datum: 2012-05-11


Astrofizičari sa univerziteta Warwick pronašli su četiri bela patuljka okružena prašinom za koju su zaključili da potiče od ostataka planeta.
Ovako-ce-izgledati-umiranje-Zemlje


Beli patuljci, astronomski objekti koji nastaju nakon smrti zvezda, u svojoj atmosferi imaju kiseonik, magnezijum, gvožđe i silicijum, četiri elementa koja čine 93 posto naše planete. 

Ovi ostaci zapravo su dokaz da su ove male, guste zvezde okružene leševima svetova koje su, figurativno rečeno, pojele


Boris Gansicke, autor istraživanja tvrdi da je ovo što gledamo danas zapravo daleka budućnost naše Zemlje. "Kada zvezde, poput našeg Sunca, dođu do kraja svog života, one će se, kada im nuklearno gorivo bude na izmaku, proširiti i postati crveni divovi. Kada se to dogodi u našem Sunčevom sistemu, Sunce će progutati unutrašnje planete Merkur iVeneru. Nejasno je hoće li Sunce progutati i Zemlju kada bude bilo u toj divovskoj fazi - ali čak i da preživi, površina naše planete biće spržena", objašnjava Gansicke. 

Nadalje, tokom transformacije Sunca u belog patuljka, Sunce će izgubiti na masi i sve će se planete zapravo udaljiti, što će poremetiti orbite i dovesti do sudara, što će verovatno formirati velike količine asteroida

Jupiter je jedini za kojeg se sa sigurnošću može reći da je u stanju da preživi čitavu ovu kataklizmu, saznaje