Pocetna » Zdravlje


Ove namirnice pune su zdravlja!




  Ocenite članak: 0
pregleda: 865
Dodao/la: _Sweeper_
datum: 2011-11-07




Zaštitnici!
Mislite da se hranite zdravo jer jedete velike količine voća i povrća? Ne mora nužno da bude tako!

Naime, i one žene koje konzumiraju zdrave namirnice izbegavaju neke koje su veoma korisne za nežniji pol.

Dakle, ako vam je stalo do zdravlja, potrudite se da i ove namirnice budu na vašoj trpezi.

Bundeva
Žutonarandžasti plod pun je alfa i beta karotena, koji smanjuju rizik za obolevanje od raka dojke i jajnika.

Paradajz
Likopen, pigment koji se nalazi u paradajzu, može sprečiti pojavu raka dojke. Ovaj snažan antioksidant, koga najviše ima u kuvanom paradajzu i kečapu, može da smanji i rizik od srčanih bolesti.

Brusnica
Brojne studije su ukazale na snažnu vezu između konzumiranja brusnice i smanjenja rizika od raka dojke i srčanih bolesti. Ovo voće posebno je popularno u prevenciji i lečenju urinarnih infekcija.

Spanać
Spanać je bogat vitaminima i mineralima, a za žene je posebno koristan jer sadrži dosta magnezijuma. Smanjuje fizičke simptome PMS.

Smokve
Odlična su hrana jer sadrže mnoge minerale i vitamine, a u velikim količinama gvožđe i kalcijum, koje žena obično ne unose u dovoljnoj meri.

Orasi
Posebno su korisni za žene. Oni su bogati omega-3 kiselinama, antioksidantima i fitosterolima, mogu smanjiti rizik od razvoja raka dojke, čuvati kosti i umanjiti bol kod artritisa i depresiju. Orasi sadrže i kalcijum, magnezijum te folnu kiselinu.



Semenke lana za zdravo srce

Sveže samlevene semenke lana odličan su izvor omega-3 masnih kiselina, koje smanjuju rizik od raka dojke i srčanih bolesti. Protivupalna svojstva koje semenke poseduju sprečavaju pojavu artritisa i olakšavaju probavu.

Lososom protiv anemije

Ova riba nudi niz zdravstvenih koristi za žena. Losos je bogat gvožđem, a mnoge žene pate od anemije. Sadrži i veliku količinu omega-3 masnih kiselina, koje poboljšavaju raspoloženje, pa čak i ublažavaju depresiju.