Pocetna » Nauka


Ovo otkriće promeniće udžbenike iz istorije




  Ocenite članak: 0
pregleda: 928
Dodao/la: Gale
datum: 2014-06-29


Zbog otkrića istraživača sa Univerziteta u Lajdenu možda će se menjati udžbenici iz istorije i arheologije.

Prema grčkom istoričaru Herodotu, persijska vojska predvođena kraljem Kambizom ušla je 524. godine pre Hrista u egipatsku pustinju i nikada se nije vratila. Do sada se verovalo da je oko 50 hiljada vojnika nestalo nakon što ih je zahvatila peščana oluja katastrofalnih razmera.

Stručnjaci sada otkrivaju da razlog njihovog nestanka ipak nije bila oluja. Persijsku vojsku s lica zemlje izbrisala je pobunjenička vojska.

Egiptolog Olaf Kaper kaže da su drevni grčki istoričari i vladari, u želji da prikriju ponižavajući poraz, "izmislili" teoriju o velikoj peščanoj oluji koja je progutala vojsku.

"Iskustvo već dugo pokazuje da se od peščane oluje ne umire, a zbog nje definitivno ne nestaje čitava vojska", rekao je Kaper.

Kambiz i njegova vojska marširali su prema pustinjskoj oazi Dakla gde ih je u zasedi čekao vođa egipatskih pobunjenika, Petubastis III, sa svojim trupama.

Prava sudbina persijske vojske otkrivena je nakon iskopavanja u Amheidi. Tamo su arheolozi pronašli drevni kameni blok iz hrama na kojem se nalazi kompletna lista titula Petubastisa III. Blok dokazuje da je to područje u oazi Dakla bilo uporište u persijskom periodu. Arheolozi su tada uporedili Herodotovu legendu i informacije o Petubastisu, i napokon uspeli da rekonstruišu događaj


IZVOR