Pocetna » Zanimljivosti


Ovo su najkonkurentnije privrede




  Ocenite članak: 0
pregleda: 664
Dodao/la: Gale
datum: 2014-05-23


Najkonkurentnije privrede na svetu ove godine su SAD, Švajcarska i Singapur, pokazuje najnovija klasifikacija koju je uradio istraživački centar IMD.

U odnosu na evrozonu, čiji je oporavak i dalje nestabilan, Švajcarska i ove godine potvrđuje svoj imidž male nacije sa konkurentnom i fleksibilnom privredom, navodi se u istraživanju, a prenosi švajcarski list 24 sata.

U poređenju sa drugim ekonomijama sveta, snaga švajcarske privrede ogleda se u kvalitetu i prilagodljivosti ekonomije, socijalnoj stabilnosti, efikasnom upravljanju javnim finansijama, sposobnosti prilagođavanja kompanija promenama na tržištu, kao i sistemu vrednosti koji favorizuje konkurentnost.

Prvo mesto na ovoj listi drži SAD, zahvaljujući dinamici i snazi privrede, naročito na planu zaposlenosti i lične potrošnje.

Singapur koji je na trećem, a Hongkong na četvrtom mestu, karakterišu se snagom izvoza i povoljnim ekonomskim okruženjem za razvoj poslovanja.

U Evropi i Aziji neke zemlje, u odnosu na prošlogodišnje posmatranje, popravile su svoj rang, kao što su Nemačka, Danska, Španija, Japan, Malezija, dok su pad na listi zabeležile Italija, Grčka, Kina, Južna Koreja.

IMD otkriva dobar učinak Nemačke koja se popela za tri mesta, tako da se ove godine našla na šestoj poziciji. Ovaj glavani spoljnotrgovinski partner Švajcarske beleži rast makroekonomskih pokazatelja koji imaju pozitivni uticaj na spoljnotrgovinsku razmenu.

Istraživanje je obuhvatilo 60 zemalja, a klasifikacija je urađena na osnovu 338 kriterijuma. Dve trećine podataka proističu iz nacionalnih i međunarodnih statistika, dok se jedna trećina bazira na rezultatima anketa.

Slovenija pala na tabeli konkurentnosti
Slovenija je pala za tri mesta na svetskoj tabeli konkurentnosti koju priprema švajcarski Institut za razvoj menadžmenta (IMD).

Među šezdeset država Slovenija je sada na 55. mestu.

U slabosti Slovenije ubraja se poslovna efikasnost, manjak u javnim finansijama, strane investicije i korporativno upravljanje.


IZVOR