Pocetna » Nauka


Park iz doba jure moguć?!




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1358
Dodao/la: Gale
datum: 2013-12-23

Slike iz Park iz doba jure moguć?!


„Deevolucijom“ DNK ptica dinosaurusi bi mogli da se vrate u život. Biohemičarka sa Okforda Alison Volard tvrdi da bi utvrđivanjem i izmenom određenih gena pronađenih u DNK modernih ptica, koje su direktni potomci dinosaurusa, mogao da se „dizajnira“ genom praistorijskog stvorenja.

Dinosaurusi su hodali zemljom i bili dominantan oblik života milionima godina pre nego što su izumrli, ali to ne mora da bude kraj. Prema mišljenju biohemičarke Alison Volard sa Oksforda, dinosaurusi bi mogli da se vrate u život putem „deevolucije“ DNK ptica, prenosi britanski Telegraf.



Alison smatra da bi naučnici utvrđivanjem i izmenom određenih gena pronađenih u DNK modernih ptica mogli da „dizajniraju“ genom praistorijskog stvorenja.

„Znamo da su ptice direktni potomci dinosaurusa, što dokazuju i pronađeni fosili, koji ukazuju na prelaz između pojedinih dinosaurusa i današnjih ptica, u čijem DNK postoje isključeni geni od kojih su zavisile fizičke osobine dinosaurusa“, objašnjava Alison.

Prema njenim rečima, to znači da je moguće napravizi svojevrsnu „deevoluciju“ i vratiti dinosauruse u život.

Biohemičarka dodaje i da sve te životinje i biljke imaju zajedničke pretke koji su živeli pre 1,6 milijardi godina, pa je zato ideja o vraćanju dinosaurusa u život itekako moguća.

Najveći deo posla bio bi u dizajniranju genoma, koji bi morao da bude stvoren kombinacijom miliona kratkih fragmenata nukleinskih kiselina.



Iako mnogo podseća na nešto što bi Stiven Spilberg smislio za nastavak sage Parka iz doba jure, naučnici ističu da je „deevolucija“ moguća. Priča kultnog filma poznatog režisera bazirala se na pronalaženju DNK u krvi dinosaurusa u komarcu koji je ostao zarobljen u ćilibaru.

Da priča bude zanimljivija, skoro je pronađen komarac od pre 46 miliona godina, a koji je u sebi ima tragove krvi životinja iz tog perioda.

Međutim, sva nada je nestala kada je tim sa australijskog Mardok univerziteta utvrdio da DNK ne može da preživi više od 6,3 miliona godina. Većina dinosaurusa umrlo je pre oko 65 miliona godina.


IZVOR