Pocetna » Zanimljivosti


Pauni zaposeli selo




  Ocenite članak: 0
pregleda: 786
Dodao/la: katy02
datum: 2012-06-10

Slike iz Pauni zaposeli selo


Selo u Lankširu, u Engleskoj, zaposeli su pauni. Od rane večeri, tokom noći, do pred zoru, mužjaci se bore za naklonost ženki, krešte, ptice traže povrće i voće po dvorištima.

Veličanstvene i prelepe ptice za stanovnike Benksa kraj Sautporta su prava napast. Niko ne zna odakle je došlo dvadesetak pauna. Neki misle da je par ptica živeo na imanju napuštenom pre nekoliko godina i da su se u međuvremenu namnožili. Ono što je izvesno, sezona parenja je upravo završena i njihov broj će se verovatno povećati.

Pred veče pauni izlaze iz zaklona i to, prenosi Dejli Mejl, izgleda kao da je u grad na Divljem zapadu ujahala banda razbojnika. Psi i mačke beže i sklanjaju se, automobili usporavaju, stanovnici zatvaraju vrata i prozore, proveravaju šupe i staklenike.

Neki spremaju creva i prskalice za odbranu od najupornijih napasnika.
Do jutra sve je moguće - pauni se mogu naći u dvorištu, na krovu, na prozoru spavaće sobe, poslužiće se voćem i povrćem iz dvorišta, izgaziti cveće u baštama. I, naravno, unerediti pločnike, prilazne staze, dvorišta.

A tokom noći priređuju "koncerte".

Keti Bel (71) kaže da ih ponekad juri metlom ali da se velike ptice ne obaziru. "Jedne noći su toliko kreštali da sam sišla i polila jednog vodom. Samo je stajao i gledao me, nije se ni pomerio", kaže ona. Jedan paun je, kako kaže, nedavno propao kroz krov komšijiinog staklenika.

"Svuda su. Nabavili smo pištolje na vodu, mislili smo da ćemo ih tako uplašiti a da ih ne povredimo. Ali to ne funkcioniše. I na ulici jednostavno stoje i ne i obaziru se na sirenu, a automobili moraju da čekaju dok ne odluče da se pomere".