Pocetna » Zanimljivosti


Pećinski čovek živi u BiH




  Ocenite članak: 0
pregleda: 724
Dodao/la: Smipe
datum: 2012-11-13


Nedaleko od Zenice jedan čovek će petu zimu zaredom dočekati u pećini, koju je pretvorio u svoj dom, jer je želeo da se skloni od ljudi.

Žarko Hrgić (57) nekada je imao normalan život i porodicu, a pećinu kod Zenice, koja je ranije bila skladišni prostor obližnjeg kamenoloma, pronašao je pre tridesetak godina.

"Odbio sam da živim u prostorima koje mi je lokalna zajednica dodeljivala", kazao je Žarko za agenciju Anadolija ističući da ne voli upoznavanja s ljudima i da u pećini ima svoj mir.

Hrana mu, kako kaže, ne predstavlja problem, a nalazi je tako što uzima ono što izbacuju drugi.

"Jedini problem je što uvek moram da čistim, jer bude puno snega i nekada zna i zatvoriti vrata. Najgori period je sad kad padne kiša jer voda tada ulazi i u pećinu", rekao je Hrgić.

Žarko je naučio da spava i na temperaturi od 25 stepeni ispod nule i otkrio da uprkos svemu, nikada nije bio bolestan. On kaže kako mu je čudno da se ljudi, koji ga obilaze, stalno žale na razne prehlade.

"Oni žive u stanovima i imaju sve. Meni je bolje nego njima, a imaju sto puta bolje uslove od mene", rekao je Hrgić.

Žarko, koji je nekada imao stan u Zenici, 1986. godine je prvi put otišao u Nemačku, odakle su ga nemačke vlasti šest puta proterivale jer je ilegalno boravio u toj zemlji.

U mladosti bio dobar slikar, time se ne bavi već 25 godina, ali je ubeđen da će se ponovo posvetiti slikanju.

"Dolazi bolje vrijeme za mene. Završeno je ovo razdoblje mog života", rekao Žarko sa optimizmom i otkrio da će uskoro njegov sin doći da ga vodi kod sebe u Busovaču.

Pećinski čovek u srcu Evrope uveren je da će do Nove godine napustiti svoj pećinski dom i da će odlaskom u stan postati sasvim obična osoba koja živi u normalnim životnim okolnostima.