Pocetna » Zdravlje


Pevajte iz sveg glasa.




  Ocenite članak: 0
pregleda: 847
Dodao/la: ElGato
datum: 2011-12-29


Ako spadate u ogromnu većinu koja izgovara ono čuveno ne umem da pevam, ne znate šta propuštate! Amerikanka Bet Lorens tvrdi da se s pesmom lakše kroz život korača, kao uostalom i ona stara ruska pesma. Bet je svoj terapeutski sistem nazvala „Živeo glas“ (VivaLaVoice). Kroz radionice i treninge ona podučava žene kako da uz pomoć pesme postignu povezanost tela, uma i duha. Pevanje je, kaže ona, „najbolji stres reduktor“, besplatan i delotvoran način da oplemenimo život i učinimo ga lakšim i prijatnijim.

Ako ste izloženi velikim fizičkim, mentalnim, emotivnim izazovima ili samo želite više mira i srećnih trenutaka, savetuje ona, pevajte! Postoji 10 dobrih razloga da pevate i deset stvari gde pesma može da vam pomogne.


Podstiče duboko disanje
Da biste pevali iz sveg glasa, morate pravilno da dišete, sporo i duboko. Tako se dijafragma spušta, u grudima se stvara veći prostor, uzimate više vazduha i možete da zapevate, što se kaže – punim plućima.

Stimuliše rad mozga
Zbog većeg priliva kiseonika, ali i zbog jakih osećanja mozak ubrzano radi, a informacije između neurona se brže prenose i obrađuju.

Izaziva lučenje endorfina
Fizička, neurološka i emotivna aktivnost tokom pevanja pospešuje lučenje endorfina, poznatijeg i kao hormon sreće. Javlja se osećaj blaženstva i mira koji širite i na svoju okolinu. Taj hormon izaziva slična osećanja i kod onih koji vas slušaju – ako imate lep glas.

Ublažava napetost
Hormon sreće koji ste proizveli pevanjem smanjuje opštu napetost nagomilanu usled stresnih situacija. Kada se osećate dobro, srce mirnije radi, a um se oslobađa uznemirujućih misli. Zato, kada osetite neizdrživu napetost, udahnite duboko i zapevajte. Ako baš ne možete da pevate, bar udahnite duboko i osetićete se bolje.

Popravlja dikciju
Bez obzira na to kojom se profesijom bavite, važno je kako govorite, a pevanje vas uči da govorite jasno i s više samopouzdanja.

Podiže samopouzdanje
Već znate da ljudi imaju najveći strah od toga da javno govore. Odmah potom je strah da pred nekim pevaju. Ako pobedite taj strah, učinili ste ogroman uspeh jer ćete uživati u neponovljivom osećaju da ste izvojevali sopstvenu malu pobedu. Time ćete znatno povećati samopouzdanje i eto nove koristi od pevanja.

Jača koncentraciju
Dok pevate, mozak vam postaje mnogo aktivniji. Pamtite melodije, ritmove i reči pesama, a trudeći se da sve to zapamtite, poboljšavate koncentraciju i sposobnost pamćenja.

Ruši brane
Činom pevanja podižete veru u sebe i svoje mogućnosti, a kada to osetite, otvorićete i neke unutrašnje brane koje su vas možda sputavale. Može vam se dogoditi da otkrijete potpuno nove kreativne potencijale koji su bili duboko skriveni.

Daje moć
Pevanje hrani dušu, a vi se sveukupno bolje osećate. Od stečene sigurnosti osetićete se fizički i mentalno snažni i zdravi. Nema sumnje, od pevanja ćete se osetiti fantastično!

Spušta pritisak
Dubokim disanjem uzimate više vazduha. Time povećavate količinu kiseonika u krvi, što usporava puls, smanjuje krvni pritisak i opušta mišiće. Zbog toga se, kada pevate, osećate snažnije i imate više energije.