Pocetna » Zdravlje


Pivo za ljepotu




  Ocenite članak: 0
pregleda: 958
Dodao/la: Pegaz
datum: 2012-10-30


Neki se kupaju u vodi, neki u mlijeku, a neki u pivu! Iako bi mogli pomisliti da se radi o pomodnom hiru koji kratko traje, kupka od piva, koja je u wellness ponudi nekih hotela u Austriji, vrlo je učinkovit kozmetički postupak koji je odavna poznat i cijenjen.

Primjerice, Egipćanke i Rimljanke koristile su tadašnje pivo za njegu i pranje kože i kose, a u srednjem vijeku žene su ga koristile i kao svojevrsni anti-aging napitak. Naime, u tom su razdoblju na tlu današnje Njemačke u jednom samostanu inventivni redovnici povezali spoznaje s područja travarstva i pivarstva te su omiljenom napitku dodali hmelj i učinili ga tako ljekovitim pripravkom koji je ženama trebao olakšati probleme koje donosi starenje, navale vrućine, suhoću kože, opadanje kose i slično. Mnogo godina kasnije priča o čarobnom kozmetičkom učinku jednog od najomiljenijih pića na svijetu doprla je i do Hollywooda, pa je već svima poznato da slavna Catherine Zeta Jones svoju ljepotu umjesto tretmanima kavijarom, biserima ili ptičjim izmetom, održava najobičnijim pivom kojem tu i tamo doda i med.

Doista pivo ne samo da pere kožu poput sapunice (ne naziva se bez razloga suds, odnosno sapunica), već u kozmetičkom smislu sadrži vrijedne i učinkovite sastojke, vitamine, minerale i elemente u tragovima, kao što su vitamini B-grupe, magnezij, kalij, natrij, fosfor, cink, bakar, sumpor i silicij. Stoga pivo jako pogoduje masnoj i nečistoj koži koju smiruje jer djeluje protuupalno te čisti i smanjuje proširene pore, mitesere i akne. K tome pivo čini dobro i svakom tipu kože, jer je općenito čuva od štetnih vanjskih utjecaja koji su među najodgovornijima za njeno starenje pa ima i snažan anti-aging učinak. Nadalje, sastojci hmelja jačaju kožu, ali i kosu i nokte, imaju antibakterijski učinak, regeneriraju je, a vitamin B potiče rast stanica i izgradnju stanica. Naravno, osim iznutra (pivo u umjerenim količinama pogoduje zdravlju pa tako i ljepoti) pivo djeluje i izvana pa se od običnog, a posebno nepročišćenog mutnog piva koje sadrži više hmelja i kvasca mogu spremiti vrlo jednostavni i učinkoviti pripravci za njegu kože, kose i noktiju. Stoga prije negoli sljedeći put odbijete čašu piva ili ostatak iz boce izlijete u sudoper, prisjetite se da nas pivo čini ljepšima i izvana i iznutra.