Pocetna » Zanimljivosti


Počinje 'lov na pirate'!




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1236
Dodao/la: cika_kristijan
datum: 2012-10-22


Amerikanci počinju s implementacijom sustava za upozorenje korisnika koji skidaju piratski sadržaj, što su 'loše vijesti za sve koji skidaju sadržaj putem torrenta'
Amerikanci će uskoro početi s implementacijom sustava čiji je cilj sprječavanje razmjene piratskog sadržaja putem interneta i edukacija korisnika.
Sustav su razvile američke organizacije za zaštitu autorskih prava glazbenika i filmaša (RIAA i MPAA) u suradnji s najvećim pružateljima internetskih usluga (ISP) u SAD-u te će one u budućnosti slati obavijesti ISP-ovima o korisnicima, odnosno IP adresama korisnika koji skidaju piratski sadržaj - pružatelji internetskih usluga, kada dobiju obavijest o kršenju autorskih prava, korisnicima će poslati upozorenje kako je njihova IP adresa prijavljena za skidanje piratskog sadržaja.
U zatvor zbog skidanja samo jedne piratske pjesme!
Ako se skidanje filmova, glazbe ili programa nastavi, korisnicima će slati nova upozorenja (maksimalno njih šest), ali će od njih tražiti povratnu obavijest da su ta upozorenja primili, a slat će im i edukacijski materijal o zaštiti autorskih prava. Također, nakon petog i šestog upozorenja, pružatelji internetskih usluga korisnicima će moći smanjiti brzine pristupa internetu te će moći primijeniti i druge kazne koje će ovisiti o samim ISP-ovima.
'Ovo su loše vijesti za sve koji skidaju sadržaj putem torrenta', komentirali su uvođenje ovog sustava na Mashableu, a iz centra za informacije o autorskim pravima kažu kako je cilj implementacije ovog sustava edukacija korisnika te vjeruju da će veliki dio onih koji skidaju piratski sadržaj odustati od toga nakon što prime prva upozorenja.
Jill Lesser iz ovog centra kaže da će oni korisnici koji nisu skidali piratski sadržaj, a dobili su upozorenje, uvijek moći zatražiti 'neovisnu procjenu' koja će pokazati jesu li ili nisu skidali piratske filmove ili glazbu putem interneta.
Potvrđeno: Nadgleda se svako skidanje filmova i glazbe s interneta!
Iako se cijelo vrijeme ističe kako je cilj ovog sustava za upozorenje korisnika edukacija, na blogu Torrentfreak smatraju da bi ova upozorenja koja bi slale organizacije za zaštitu prava glazbenika i filmaša mogla rezultirati smanjenjem brzine pristupa internetu (ili čak zabranom pristupa internetu) za veliki broj korisnika, a sumnjaju i da bi se ove informacije u budućnosti mogle iskoristiti za eventualne tužbe koje bi organizacije za zaštitu autorskih prava mogle podići protiv korisnika koji skidaju piratski sadržaj, odnosno implementacija ovog sustava mogla bi značiti početak 'lova na pirate'.
Još nije točno poznato kada će se ovaj sustav upozorenja početi primjenjivati u praksi, a neke glasine kažu da bi to moglo biti već krajem studenog. 


+3   Spam
Deluxe   (2012-10-22 11:23 PM) [Sadrzaj]
Ma ti Ameri mogu samo da ga ...